Swedbank: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat en del kring Swedbank den senaste tiden. Här är en sammanfattning av vad som hänt från hösten 2015 fram till att den nya vd presenteras.

Hösten 2015

Banken får hård kritik för att Michael Wolf och styrelseordförande Anders Sundström tillåtit att toppcheferna Göran Bronner och Magnus Gagner –Geeber gjort stora privata fastighetsaffärer vid sidan av jobbet. Magnus Gagner-Geeber får sparken i december och Swedbank hävdar att inte hade något att göra med fastighetsaffärerna.  Finansinspektionen inleder en undersökning om de privata fastighetsaffärerna.

9 februari – vd får sparken

Swedbanks vd Michael Wolf lämnar sin post med omedelbar verkan. Enligt dåvarande styrelseordförande Anders Sundström beror det på att banken vill komma närmare kunderna i en ”digital värld”. Birgitte Bonnesen utses till tillförordnad vd.

Chefen för intresseorganisationen Aktiespararna Albin Rännar kräver även ordförande Anders Sundström måste lämna banken. Anders Sundström själv säger i en intervju till SVT Nyheter att han gärna sitter kvar som ordförande.

12 februari – vd misstänks för ekobrott

Swedbank bekräftar att banken har anmält den tidigare vd:n Michael Wolf till Finansinspektionen. Enligt banken har man funnit transaktioner som utförts av Wolf som ”kan antas” utgöra ett brott. Enligt källor till Dagens Industri lämnades anmälan in innan Wolf fick sparken. Michael Wolf förnekar brott och välkomnar en utredning samt säger att han utsatts för en smutskastningskampanj.

Swedbanks ordförande Anders Sundström hävdar att han enligt lagen inte kunde informera bankens styrelse om anmälan mot tidigare vd:n Michael Wolf. Men det är fel enligt Gunilla Sandblom, vise chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.  

16 februari – aktieköpen är grunden

 Dagens Industri avslöjar att det är aktieaffärerna i Oniva Online Group som gjordes 2013 som ligger till grund för anmälan mot Swedbanks tidigare vd Michael Wolf.

21 mars – finanschefen slutar

Swedbanks finanschef Göran Bronner slutar självmant på Swedbank den 21 mars. Han säger att de kritiserade fastighetsaffärerna indirekt påverkade hans beslut. Anders Karlsson blir ny finansdirektör på Swedbank.

30 mars – Sundström får inte förnyat förtroende

Valberedningen meddelar att Anders Sundström inte föreslås till omval som Swedbanks styrelseordförande. Vid en pressträff är han för första gången mycket kritisk till förre vd:n Michael Wolf, till valberedningens sena besked, samt till ägarna. Lars Idemark föreslås bli ny styrelseordförande.

Den första april tar Brigitte Bonnesen, tillförordnad vd för Swedbank, över som vd för banken. Hon ska ha varit styrelsens favorit och har jobbat inom Swedbank i trettio år

3 april – nya ordförande kände till fastighetsaffärer

Dagens Industri uppger att den tilltänkte nye ordförande för Swedbank, Lars Idermark, kände till de kritiserade fastighetsaffärer som tvingat flera höga chefer att avgå.

5 april – får inte ansvarsfrihet

Swedbank håller årsstämma och beslutar att varken tidigare vd Michael Wolf eller Anders Sundström beviljas ansvarsfrihet. Juridiskt innebär beslutet att aktieägarna har möjlighet att kräva personliga skadestånd av Sundström och Wolf. Finansinspektionens granskning av Swedbank fortsätter. Mot slutet av den dramatiska stämman röstade ägarna också ja till valberedningens förslag till ny styrelse, vilket innebär att Lars Idermark trots kritiken tar över ordförandeklubban.

20 april – brottsutredning läggs ned

Ekobrottsutredningen mot Swedbanks tidigare vd Michael Wolf läggs ned. Det går inte att styrka brott.

21 april – Bonnesen ny vd

Swedbanks styrelse utser Brigitte Bonnesen till ny vd och koncernchef i Swedbank. Hon har jobbat i banken i 30 år och får en fast årslön på 13 miljoner kronr. Hon kommer dessutom att erhålla pensionsavsättningar som motsvarar 35 procent av lönen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.