Enligt Affärsvärlden granskas EY, som utreder Swedbank, för inblandning i penningtvättshärvan i Danske Bank.

Bolaget som ska syna Swedbank granskas för inblandning i penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Revisionsbolaget EY har anlitats för att göra en extern utredning av den misstänkta penningtvätten i Swedbank. Men samtidigt granskas EY själva för inblandning i penningtvättshärvan i Danske Bank, skriver Affärsvärlden.

Efter SVT:s avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank tillsatte bankens vd Birgitte Bonnesen en extern utredning. Revisionsbolaget EY har anlitats för att undersöka uppgifterna som SVT tagit fram.

Men enligt Affärsvärlden utreds EY själva för inblandning i penningtvättshärvan i Danske Bank. 40 miljarder kronor har slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Swedbank anser inte att det är ett problem att de som granskar samtidigt granskas för inblandning i en närliggande penningtvättshärva, skriver Affärsvärlden.

– EY är en av de mest erfarna revisionsfirmorna både i Sverige och internationellt. Det är på grundval av detta vi har valt EY. Det finns också bara ett fåtal revisionsbyråer som har den erfarenhet och kapacitet som krävs, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank till Affärsvärlden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet