Foto: TT

Swedbank handelsstoppas på börsen

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks aktie handelsstoppades på Stockholmsbörsen under torsdagsförmiddagen. Strax därefter meddelade banken att vd Birgitte Bonnesen får sparken. Klockan 15.50 lyftes handelsstoppet och aktien fortsatte backa. Vid börsens stängning har den fallit knappt åtta procent.

Strax innan klockan tio på torsdagen meddelade Nasdaq, Stockholmsbörsen ägare, att aktien handelsstoppas. Swedbankaktien hade då backat med 3,7 procent till 148,45 kronor per aktie.

– Jag kan bekräfta att aktien är handelsstoppad, sa Erik Granström, presskontakt på Nasdaq på förmiddagen.

Nasdaq meddelade att börsstoppet skulle gälla till dess att Swedbanks stämmokommuniké har offentliggjorts, och syftade till att ”säkerställa en sund och välordnad handel”.

”Det är exceptionellt”

Sparekonomen Frida Bratt från nätmäklaren Nordnet säger att det är ovanligt att ett så stort bolag som Swedbank handelsstoppas.

– Det är exceptionellt, en stor händelse, säger Frida Bratt.

Hon kan inte minnas när ett så stort bolag senast stoppades från handeln.

– Det är ett av börsens största bolag, en folkaktie. Det är väldigt allvarligt, säger hon.

Tappat över 30 procent

Handeln med aktien återupptogs klockan 15.50 och föll då ytterligare. Vid 17.30-tiden handlades aktien till 142,15 kronor. Det innebär att aktien tappat knappt 8 procent (7,78) på torsdagen.

Ett skäl till att en aktie handelsstoppas kan vara att det finns kurspåverkande information som ännu inte blivit känd. Strax efter att aktien handelsstoppades meddelade Swedbank att vd Birgitte Bonnesen får sparken.

Efter Uppdrag gransknings och SVT Nyheters avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank har aktien backat från ett värde av 210,80 kronor till dagens värde på 142,15 kronor. Det är ett tapp på 32,5 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet