Foto: SVT

Jens Henriksson om jobbet som vd: ”Kunde inte säga nej”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en turbulent tid för Swedbank tar Jens Henriksson över positionen som vd. Han kommer närmast från jobbet som vd för Folksam. Rekryteringen har väckt viss kritik, men varken han eller Swedbanks ordförande Göran Persson lägger någon vikt vid den.

– Fokus kommer att vara på penningtvätt, säger han till SVT Nyheter.

När han i april tillfrågades om positionen sa han att det inte var aktuellt, men när han fick erbjudandet nu kunde han inte säga nej. Det säger Jens Henriksson efter att han presenterats av Göran Persson.

– Det är svårt, det är viktigt och det är roligt. Swedbank jobbar mycket med sparaprocessen, lånaprocessen och transaktioner – och alla dem har jag sett från många olika delar, säger han.

Viss kritik har väckts

Jens Henriksson satt i Swedbanks valberedning när Göran Persson valdes till ordförande, och när Göran Persson nu presenterade honom som vd höjdes en del ögonbryn.

– Det var en enig valberedning som föreslog de förändringar som skedde i styrelsen, men det var Swedbanks stämma som beslutade vem som skulle sitta i Swedbanks styrelse, inte valberedningen, säger Jens Henriksson.

Hör Jens Henriksson i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.