”Vi arbetar ständigt för att motverka penningtvätt”, säger Swedbanks seniora rådgivare Unni Jerndal. Foto: Duygu Getiren/TT, Tomas Öneborg/SvD/TT

Swedbank: ”Smärtsamt kapitel i bankens historia”

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet av Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen innebär att man närmar sig ett avslut i ett ”smärtsamt kapitel i bankens historia”, menar bankens seniora rådgivare Unni Jerndal.

– Åtalet i sig är inget positivt men i och med det här kommer processen vidare.

Det var i februari 2019 som Ekobrottsmyndigheten beslutade att inleda förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

Under tisdagen kom beskedet att bankens före detta vd Birgitte Bonnesen åtalas. I första hand gäller åtalet grovt svindleri, i andra hand grov marknadsmanipulation. Unni Jerndal, senior rådgivare på Swedbank och tidigare presschef, säger att åtalet innebär att man närmar sig ett avslut i ett ”smärtsamt kapitel i bankens historia”. 

– Åtalet i sig är inget positivt men i och med det här kommer processen vidare och berörda personer och banken kan börja gå mot ett avslut i frågan, säger Unni Jerndal till SVT Nyheter.

”Kan inte garantera”

Minst 40 miljarder kronor slussades mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum mellan år 2007 och 2015, avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning 2019. Enligt Unni Jerndahl har Swedbank vidtagit flera åtgärder för att motverka penningtvätt i den baltiska delen av verksamheten.

– Vi arbetar ständigt för att motverka penningtvätt och har investerat stort i kompetens, processer och rutiner samt etablerat en ny styrningsmodell i området. Men det är ingen bank som kan garantera att det aldrig inträffar. Däremot ska vi kunna upptäcka och rapportera det. Sen är det rättsväsendet som avgör om det förekommit penningtvätt eller inte.

Swedbank har beslutat att inte rikta något skadeståndsanspråk mot Birgitte Bonnesen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.