Swedish Match: Ett anmärkningsvärt förslag

Uppdaterad
Publicerad

EU:s antibedrägerikontor Olaf inledde i maj utredningen på begäran av Swedish Match. ”Det kom till oss ett anmärkningsvärt förslag, som i grunden gick ut på att snusförbudet var till salu”, säger Swedish Matchs kommunikationschef Patrik Hildingsson till TT.

– Vi ansåg, tyvärr, att erbjudandet var trovärdigt och att det hade kopplingar in till kommissionens politiska ledarskap. Det professionella beslutet var ganska enkelt: det var att tacka nej. Det ligger varken i vår dna eller kultur – eller i svenskheten, vad vet jag – att man arbetar på det sättet, det är helt ointressant, säger Hildingsson.

Swedish Match har inte haft någon fortsatt kontakt med den person som kontaktade dem.

EU-kommissionär i snushärva

-Över huvud taget inte. Vi har ingen relation med den personen över huvud taget och har aldrig haft. Och vi hade inte det efter det heller, säger Hildingsson och syftar på erbjudandet om att påverka snuslagstiftningen i EU.

Vad var det som fick er att förstå att den här personen verkligen hade kopplingar in i kommissionen?

-Man hade för mycket information och man visste för mycket om processen och hade så mycket kunskap på ett sådant sätt som gjorde att vi drog öronen åt oss.

Vid ett tillfälle deltog företagets handelsorganisation vid en så kallad publik konsultation som även Dalli medverkade i.

-Men vi har aldrig haft någon direktkontakt med Dalli, aldrig haft något direktsamtal med Dalli.

Personen som kontaktade Swedish Match lovade att pengar kunde lösa ”det politiska” runt snusförbudet.

-Man lät oss förstå att ledningen inom hälsodirektoratet tyckte att vi hade naturligtvis alla fakta och alla argument och all vetenskap talade för att snus skulle tillåtas, men att det naturligtvis var politiskt svårt att genomföra. Men mot betalning skulle man kunna överse det politiska, så att säga.

Nämndes det några summor?

-Ja det gjorde det. Men jag vill inte gå in på summor och sådant för det är helt ointressant för oss. Det spelar ingen roll.

Hur ser ni på att Dalli har valt att avgå?

-Vi bara konstaterar att det är en frukt av den utredning som vi inte har detaljerna kring. Så uppenbarligen fanns det någonting däri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-kommissionär i snushärva

Mer i ämnet