Ernst alkoholfri glögg 0,5%, 750 ml dras in av Systembolaget Foto: Henrik Montgomery, TT / Systembolaget

Systembolaget stoppar Ernst Kirchsteigers glögg – kan explodera

Publicerad

Systembolagen stoppar försäljningen av Ernst alkoholfri glögg eftersom det finns risk för att flaskan kan explodera.
– Vi vet inte orsaken, säger Systembolaget till SVT Nyheter.

Kunder som köpt glöggen uppmanas att lämna tillbaka den till någon av Systembolagets butiker och få pengarna tillbaka, skriver Systembolaget i ett pressmeddelande.

– Vi har i nuläget tre incidenter på flaskan. Av den anledningen väljer vi att säljstoppa innan den når fler konsumenter, säger Elina Yli-Torvi pressansvarig på Systembolaget till SVT Nyheter.

Glöggen som stoppas heter Ernst alkoholfri glögg 0,5%, 750 ml.

Till SVT Nyheter säger Systembolaget att de inte vet vad som ligger bakom explosionerna.

– Det är för tidigt för oss att säga om det beror på flaskan eller innehållet, om det kan vara något med jäsningen. Vi vet ännu inte orsaken, så nu måste producent och leverantör titta på det tillsammans med oss. Det finns i nuläget inget som indikerar att produkter från samma producent ska ha samma problem, säger Elina Yli-Torvi.

Systembolaget har informerat Livsmedelsverket eftersom att produkten kan säljas i vanliga mataffärer.

– Berörd region har fått informationen, och de har tagit kontakt med tillverkaren, säger Joakim Mueller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Det är företagets ansvar att agera nu och se om produkten måste återkallas och vad det kan tänkas bero på, fortsätter han.

Runt 10 000 flaskor i omlopp

Ernsts glögg tillverkas av företaget Saturnus. De har en teori om vad som orsakat explosionerna.

– Sannolikt har några flaskor efterjäst. Vi använder avalkoholiserat vin, kryddor och socker. Normalt ska det inte hända, men det kan ske, säger Saturnus vd Edward Liepe till SVT Nyheter Örebro.

Företaget gör totalt tre miljoner flaskor glögg varje år, och av den aktuella sortens finns något över 10 000 i omlopp hos Systembolaget och andra butiker. Samtliga återkallas nu, och tester ska göras.

– Vi har gått igenom ett tiotal körningar av produkten utan att hitta något. Nu väntar vi på prover från Systembolaget, säger Edward Liepe.

Han tror att det kan ta ungefär en vecka innan man vet vad som kan ha gått fel. I avvaktan på detta har företaget inte tagit ställning till om glöggen ska ut till försäljning igen innan jul.

”Man behöver inte vara rädd”

Edward Liepe menar att det inte finns någon oro för den som har druckit glöggen, den är inte farlig och kan inte ”explodera i magen”.

– Man behöver inte vara rädd om man druckit glöggen. Om man har en flaska stående hemma som man är orolig för går det bra att lämna tillbaka den till Systembolaget, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer