Kånsta kvarn renoverades i tv-programmet Sommar med Ernst. Foto: SVT

Renoveringen av omstridd kvarn saknade bygglov: ”Gjort fel”

Uppdaterad
Publicerad

Ernst Kirchsteigers renovering av Kånsta kvarn gjordes utan lagligt bygglov. Det slår Länsstyrelsen fast när Hallsbergs kommun får bakläxa.

– Alla grannar hördes inte i rätt tid, medger Clas-Göran Classon, förvaltningschef i Hallsbergs kommun.

Renoveringen av Kånsta kvarn mötte tidigt motstånd från boende i området. Nu ger länsstyrelsen de klagande grannarna rätt - något som NA var först med att rapportera om idag.

SVT Nyheter har tidigare varit i kontakt med den samfällighet som kritiserat Hallsbergs kommun.

– Kommunen har ju lagt nära en miljon kronor på det här. Det här mörkandet av Hallsbergs kommun har varit under all kritik. Att de inte gick ut och nämnde det till byn och samlade till information och bollade lite. Vi har ju fått kämpa för att få fram fakta, sade ortsbon Suzann Bernsgården till SVT Nyheter för en månad sedan.

Medger att fel begåtts

Efter att länsstyrelsen valt att upphäva bygglovet medger nu Hallsbergs kommun att allt inte gick rätt till.

– Det har gjorts ett formellt fel från vår sida där alla grannar inte har hörts i rätt tid. Det handlar om samfälligheten som inte hörts och därmed har vi gjort ett formellt fel, säger Clas-Göran Classon, förvaltningschef i Hallsbergs kommun.

Länsstyrelsen slår i sin upphävning av bygglovet fast att en samfällighet enligt lag ska ges möjlighet att få information i tid och möjlighet att yttra sig. På den här punkten brast drift- och servicenämnden.

”Får göra om bygglovet”

Enligt plan- och bygglagen framgår också tydligt att sakägare måste få chansen att komma med synpunkter när ett objekt inte omfattas av en detaljplan, något som Kånsta kvarn inte gjorde.

– Nu får vi göra om bygglovet. Vi tar om allt från början och gör på rätt sätt, säger Clas-Göran Classon, förvaltningschef i Hallsbergs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.