Thomas Persson, Karl-Erik och Suzann Bernsgården är besvikna på Hallsbergs kommun och turerna kring Kånsta kvarn. Foto: Peter Comstedt /SVT

Ortsbor kritiska till kvarnprojektet

Uppdaterad
Publicerad

Suzann Bernsgården är en av de ortsbor som upprörts av hur Hallsbergs kommun har hanterat ombyggnaden och renoveringen av den gamla kvarnen i Kånsta. Hon kommer inte att titta in under kommunens öppet hus i helgen, men har följt TV-programmet under sommaren.

– Ja det har jag. Det gick inte att motstå, men man nästan gråter i varenda avsnitt, säger hon.

På lördagen satte hon tillsammans med andra grannar upp en skylt vid vägen som leder fram till kvarnen med texten ”vart tog kulturarvet vägen?”. Anledningen är att de anser att kvarnens historiska värden malts ner under resans gång.

På lördagen satte grannar som är kritiska till hur Kånsta kvarn renoverats upp en skylt på en åker nära kvarnen. Foto: Peter Comstedt /SVT

– Det är mina förfäder och många andra av mina grannars förfäder som har varit med och byggt den där kvarnen 1858. Det är många som har en relation till den här i trakten, säger Suzann, som idag bor några kilometer från kvarnen, men har kvar sitt föräldrahem i närheten.

Besviken på kommunen

Hennes besvikelse handlar bland annat om hur kommunen använt skattemedel till projektet, att byggnaden förvanskats från sitt urprungliga syfte, men även att de varit dåliga på att informera boende i området om planerna.

– Kommunen har ju lagt nära en miljon kronor på det här. Det här mörkandet av Hallsbergs kommun har varit under all kritik. Att de inte gick ut och nämnde det till byn och samlade till information och bollade lite. Vi har ju fått kämpa för att få fram fakta.

– Gjort är gjort. De har ju lyckats få med sig länsantikvarien och alla som skulle kunnat sätta stopp för det och jobbar för att bevara kulturarvet. Det är mycket konstigt alltihop.

Vill inte att det blir privat sommarstuga

Nu har de siktet inställt på framtiden och vill via föreningssamverkan verka för att byggnaden i fortsättningen skall bli tillgänglig.

– Vi vill öppna upp kvarnen för allmänheten så att det inte blir en privat sommarstuga. Men det finns ju inte mycket av kultur kvar att titta på invändigt. Det är ju borta, säger Suzann.

Visningen i helgen struntar hon i, trots att hon sett avsnitten på TV.

– Ja det har jag. Det gick inte att motstå, men man nästan gråter i varenda avsnitt. Jag var tvungen att se det, men jag tänker inte gå dit, säger Suzann Bernsgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.