Foto: SVT

Kommunstyrelsens ordförande bemöter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg håller inte med om att de skulle ha försökt mörka något i samarbetsprojektet och upprustningen av den gamla kvarnen i Kånsta. Han menar att det var en bra möjlighet för kommunen att göra något åt byggnaden som länge haft stora renoveringsbehov.

– Ernst letade efter ett lämpligt objekt att renovera upp. Han föll för kvarnen och för våran del så blev detta en upprustning som då var möjlig att genomföra, säger Magnus Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg.

Han menar att man genom samarbetet med produktionsbolaget inte har förstört något som fanns innan och att återskapa kvarnen i sitt ursprungliga skick som kvarn är svårt.

– Kvarnen är ju utvändigt så gott som intakt. Det man har gjort är ju invändigt och där var det ju totalt tomt. Sen vet jag att det funnits önskemål om att man skall sätta tillbaka kvarnhjul och att man ska kunna komma dit och mala mjöl, men den har ju legat nere i åttio år.

Historiskt utflyktsmål

Vad gäller det kulturhistoriska värdet av platsen säger han att det finns planer att skildra detta på andra sätt.

– Det kommer kunna bli ett utflyktsmål. Fler kommer kunna ta del av historiken. Just nu sitter det tillfälliga skyltar med vad kvarnen har gjort, vilka användningsområden den har haft genom dessa 160 år, men sen har vi för avsikt att sätta upp riktiga skyltar.

Har informerat

Han håller inte med om att det saknats information. Kommunen har tidigt informerat föreningarna i området om planerna och det har skrivits flera tidningsartiklar under våren.

– Då är det märkligt att personer ligger lågt under hela våren och sedan börjar höra av sig.

Uthyrning med förbehåll

Produktionsbolaget hyr Kånsta kvarn till den sista december. Sedan kommer kommunen hyra den till de närmaste grannarna som äger marken med förbehållet att föreningar via kommunen vid åtta tillfällen kan nyttja kvarnen.

– Kommunstyrelsen i sin helhet har varit överens om att göra det här. Vi har pratat med Länsstyrelsen och de har sagt att invändigt skulle detta inte möta några hinder. Det har blivit ett omtag och vi kan använda den till något nytt, säger Magnus Andersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.