Störningar i tågtrafiken har gjort att över 1,7 miljoner brev blivit försenade det senaste året. I dag körs alla posttåg av statliga Green Cargo. Foto: Malin Hoelstad/TT, Emil Langvad/TT

Tågproblem leder till miljontals försenade brev

Uppdaterad
Publicerad

Störningar i tågtrafiken har gjort att över 1,7 miljoner brev blivit försenade det senaste året. Urspårningar, trasiga växlar och nedfallna kontaktledningar är några av de problem som ligger bakom. Det visar nya siffror som Postnord tagit fram åt SVT Nyheter.

Den slitna svenska järnvägen har länge ställt till det för tågresenärer. Inställda och försenade tåg har varit vardag, något SVT Nyheter granskat och rapporterat om de senaste åren.

LÄS MER: SVT granskar järnvägen

Men även företag som transporterar gods på järnväg drabbas. Ett av de som påverkas oftast är statliga svenskdanska postföretaget Postnord.

Sedan förste maj 2016 har Postnords drabbats av 42 så kallade incidenter, det vill säga allvarligare tågproblem som inneburit förseningar. Incidenterna gjorde att över 1,7 miljoner brev blev försenade. Dessutom inträffade ett stort antal mindre störningar.

Missnöjt Postnord

Postnords Sverige-vd Anders Holm tycker inte tågtransporterna fungerar särskilt bra i dag.

– Det funkar så där faktiskt. Vi har haft 42 stycken större incidenter med tågstörningar som påverkar våra levernasförmågor med brev. Det är ungefär en i veckan. Sedan har vi också mindre incidenter. Men det kan vi parera. Men det kostar oss extra pengar, säger han och påpekar att problemen ökat senaste åren.

LÄS MER: Postnord kan ha tappat bort miljontals brev

Incidenterna beror inte bara på växefel, urspårningar och signalfel. Trafikverkets satsning på ökat underhåll har det senaste året lett till ökat antal banarbeten vilket i sin tur ofta leder till att trafiken hindras eftersom spårarbetet många gånger tar längre tid än planerat.

I dag körs alla posttåg av statliga Green Cargo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer