Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör talman Andreas Norlén berätta om hårda personangreppet från SD-politikern.

Talman Andreas Norlén om hårda personangreppet från SD-politikern: ”Då sa jag ifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten mellan Linda Westerlund Snecker (V) och Adam Marttinen (SD) urartade totalt – i en ny intervju berättar talman Andreas Norlén om hur han tvingades styra upp situationen. 

– Då grep jag in och sa ifrån, säger han till SVT:s Politikbyrån.

Tonläget i svensk politik har under senare år hårdnat. Att hålla god ordning i riksdagen är en av talmannen Andreas Norléns absolut viktigaste arbetsuppgifter. 

Han minns särskilt tillfället då Linda Westerlund Snecker (V) och Adam Marttinen (SD) råkade i luven på varandra. Såväl förolämpningar som personangrepp hördes tydligt i plenisalen.  

– Jag kommer ihåg en situation för ett år sedan då en sverigedemokrat yttrade sig gentemot en vänsterpartist på ett sätt som innebar ett direkt personangrepp.

”Min uppgift att upprätthålla ordningen”

Utbytet talmannen minns är den hätska ordväxlingen mellan Linda Westerlund Snecker (V) och Adam Marttinen (SD) som ägde rum under en debatt i riksdagen 2019. Linda Westerlund Snecker anklagade Sverigedemokraterna för att hata homosexuella och ha ”väldigt mycket gemensamt med jihadister” – vilket fick Adam Marttinen att beskriva Linda Westerlund Snecker som ”pinsamheten i Sveriges riksdag personifierad”. 

Det var då Andreas Norlén, som också är tydlig med att talmannen ska hålla sig utanför de politiska debatterna, kände sig nödgad att sätta ned foten. 

– Det är min uppgift att upprätthålla ordningen, däremot så ska vi vara restriktiva med att bryta in. Dels har vi en vidsträckt yttrandefrihet, dels ska debattörerna själva ta sitt ansvar. Men man får inte gå till personangrepp, då måste vi gripa in. 

”Sagts ett och annat olämpligt ord”

Men det är inte bara under debatterna som våra riksdagsledamöter kan tappa fattningen. 

– Ibland sker fortsatt meningsutbyte även efter replikskiften och då har det sagts ett och annat olämpligt ord, säger Andreas Norlén.

Vad är det fulaste ordet du hört någon säga i riksdagen?

– Det vore mig främmande som en timid och väluppfostrad talman att i så fall återupprepa det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet