Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkpartiets Bengt Westerberg kritisk till Liberalernas agerande Foto: SVT

Folkpartiets Bengt Westerberg kritisk till Liberalernas agerande

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets tidigare partiledare Bengt Westerberg har tidigare sagt att han inte kommer att rösta på sitt gamla parti – och hyllat Annie Lööf. Nu kritiserar han Liberalernas beslut att stötta misstroendeförklaringen mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

– Det var att gå för långt, säger han i Politikbyrån.

För bara en dryg vecka sedan överlevde inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) den misstroendeomröstning som drogs igång av Sverigedemokraterna i början av juni.

Anledningen var kritik mot Morgan Johanssons hantering av gängkriminaliteten och de ökade antalet dödskjutningar i Sverige. Snart backades partiet upp av såväl M som KD och L.

Bengt Westerbergs kritik

Tidpunkten för misstroendeförklaringen har kritiserats eftersom Sverige just nu är mitt uppe i en ansökan om Natomedlemskap. Att väcka misstroende gjorde också att den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som är ett rött skynke för Turkiet, fick strålkastarljuset riktat mot sig.

Bland de som blev mest upprörda fanns statsminister Magdalena Andersson, som kallade tilltaget för ”ovärdigt”. Nu ställer sig även Bengt Westerberg, tidigare partiledare för Folkpartiet, till de kritiska rösterna. Han har tidigare sagt att han inte kommer att rösta på sitt gamla parti och ser misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson som ett tecken på det allt hårdare debattklimatet.

– Det tuffa klimatet tar sig ibland uttryck i saker som jag reagerar starkt emot, till exempel det här hotet om en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson, det tycker jag var att gå för långt. Det hade varit enklare om Moderaterna och andra partier direkt hade sagt när Sverigedemokraterna tog initiativet att det här inte är tiden för den här typen av initiativ, säger han till Politikbyrån.

Bengt Westerberg är alltså kritiskt mot sitt gamla parti, som enligt den nya partiledaren Johan Pehrson var helt eniga om att stå bakom en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson.

Adelsohn: ”Andersson tog i något våldsamt”

Samtidigt tycker Ulf Adelsohn, tidigare partiledare för Moderaterna, att det var Magdalena Andersson som överreagerade när hon hotade med att hela regeringen skulle avgå.

– Den nya statsministern, jag tycker att hon tog i något våldsamt. Där reagerade hon ju väldigt hårt och oförsonligt i sina kommentarer och då blev ju svaren oförsonliga också naturligtvis. Men jag tror det lugnar ner sig, säger han i Politikbyrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet