Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den tidigare M-ledaren om samtalsklimatet bland politiker i dag i klippet. Foto: SVT & Claudio Bresciani/TT

Annie Lööf om tidigare M-ledarens utspel: ”Gubbig härskarteknik”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare partiledaren Ulf Adelsohn (M) riktar en känga mot unga partiledare – och menar att Sverige behöver fler partiledare som ”är mognare och inte hetsar upp sig”. Ett uttalande som Annie Lööf (C) reagerar starkt mot.

– Vilken gubbig härskarteknik, säger hon till Politikbyrån.

Från kramkalas och borgfred mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson till pensionsbråk, budgetkaos och en nästan avsatt inrikes- och justitieminister – på bara en dryg månad.

Att den hårda tonen mellan politikerna påverkats av kaoset i riksdagen är en förklaring – Ulf Adelsohn, partiledare för Moderaterna mellan 1981-86, har en annan:

– Vi har ju väldigt många partiledare i dag som är oerhört unga och som knappt har någon annan yrkeserfarenhet. Jag tror det är väldigt klokt om våra partiledare är lite äldre, lite mognare och har lite mer erfarenhet. Då får vi också en annan ton i debatten, säger han i Politikbyrån.

”Lättare att hetsa upp sig”

Ulf Adelsohn nämner särskilt en partiledare.

– Det är också lite beroende på vad politikerna fattar för beslut. Och det är klart att det är en rätt hätsk inställning till Annie Lööf nu för hon har ju gjort en sådan förflyttning kan man säga.

Tror du att det är hårdare ord för att de är yngre?

– Ja, det är lättare att hetsa upp sig då, haha. Med åren blir man lite lugnare, lite avtrubbad kan man säga. Man tar det inte så allvarligt och kanske tänker efter någon liten sekund till också. Det kallas ju för erfarenhet.

”Vilken gubbig härskarteknik”

Annie Lööf, som utsågs till partiledare för Centerpartiet vid 28 års ålder, reagerar starkt på uttalandet:

– Vilken gubbig härskarteknik från Ulf Adelsohn. Jag kan konstatera att jag nu varit partiledare mer än dubbelt så länge som Ulf Adelsohn och jag är inne på min tredje moderatledare under min partiledartid, säger hon och fortsätter:

– Kvinnor blir ofta anklagade av män för att ”hetsa upp sig” när de är starkt engagerade och tar debatten. Det är en typisk härskarteknik och rent strunt. Kompetent kan man vara, oavsett hur gammal eller ung man är.

Annie Lööf vänder sig också mot påståendet att hon ska ha gjort en positionsförflyttning i politiken:

– Jag och Centerpartiet står stadigt kvar som ett grönt, liberalt borgerligt parti – precis där vi varit i många år. Det är andra borgerliga partier som förflyttat sig och sina värderingar för att komma närmare SD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet