Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagens talman Andreas Norlén beskriver hur de kommande veckorna kan bli.

Talmannen: Det här händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Socialdemokraterna gick framåt i valet lutar det just nu mot ett maktskifte. Vad blir statsminister Magdalena Anderssons nästa steg? De kommande veckorna finns det tre möjliga grundscenarier, enligt riksdagens talman Andreas Norlén.

Det första scenariot är att statsministern väljer att avgå under de två veckorna som återstår innan den nyvalda riksdagen samlas:

– I så fall inleds genast en regeringsbildning som jag tar initiativ till och samråder med partiledarna om, säger Andreas Norlén.

Ett annat scenario är att Magdalena Andersson inte avgår, utan väljer att sitta kvar och invänta statsministeromröstningen. Den ska ske kort efter att den nyvalda riksdagen har samlats:

– Alltså från och med den 20 september och framåt.

Det tredje scenariet blir bara möjligt om det går till den obligatoriska statsministeromröstningen:

– Då kan statsministern antingen klara sig och sitta kvar – eller förlora och då inleds regeringsbildningen då i stället, säger Andreas Norlén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.