Talmannen: Ny omröstning om Andersson (S) på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Talman Andreas Norlén nominerar än en gång Magdalena Andersson (S) till statsministerposten. Omröstningen i riksdagen ska ske på måndag.

Talmannen har under torsdagen pratat med samtliga partiledare. De stödjer samma statsministerkandidat som de gjorde på onsdagen, enligt honom.

– Min avsikt är att nominera Magdalena Andersson (S) som Sveriges statsminister, säger Andreas Norlén.

Regeringskrisen vintern 2021

På onsdagen hände i stora drag fyra avgörande saker. Det första var att Magdalena Andersson (S) valdes som ny statsminister. Senare under dagen röstades högeroppositionens budget igenom i riksdagen.

Då meddelade Miljöpartiet att de hoppar av regeringen eftersom de inte kan tänka sig att regera med en budget som förhandlats fram tillsammans med Sverigedemokraterna.

Magdalena Andersson avgick då som statsminister efter Miljöpartiets besked.

Är mycket kritisk

Andereas Norlén konstaterar att det inte finns några skrivna regler som avgör hur man ska agera i ett läge som det som uppstod igår.

Han är inte nöjd över hur situationen hanterades.

– Jag beklagar djupt den händelseutveckling vi såg under gårdagen, säger Norlén.

Enligt honom framstod utvecklingen som orimlig för svenska folket. Den turbulenta utvecklingen kunde ha undvikits, enligt honom.

– Jag borde ha fått veta att det fanns ett sådant förbehåll i Miljöpartiets ställningstagande till regeringsfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringskrisen vintern 2021

Mer i ämnet