Tårgas ska kunna sättas in mot demonstrationer

Publicerad

Polisen i Sverige får nu för första gången praktiskt möjlighet att använda tårgas för att skingra folksamlingar som urartat i upplopp. – Tårgas kan vara ett betydligt mildare våld än det vi har till buds idag, säger Jesper Molander som arbetar med polistaktik vid stora folksamlingar.

Polisen har köpt in granatpistoler för att kunna skjuta tårgasgranater och under 2020 utbildas speciella tårgasskyttar. Ett mindre antal poliser ska utbildas 2020 men målet är totalt 30 tårgasskyttar.

Den lagliga möjligheten att använda tårgas mot folksamlingar har funnits sedan 2012 men polisens praktiska möjlighet har saknats, bland annat eftersom det inte funnits utbildade skyttar.

”Mildare våld”

Syftet är att kunna upplösa våldsamma folksamlingar med en metod där polisen kan agera på ett längre avstånd från folkmassan.

– Tårgas kan vara är ett betydligt mildare våld än det vi har till buds idag. Det vill säga att köra in med fordon, hästar, hundar, batong, OC-spray (pepparspray), säger Jesper Molander som arbetar med polistaktik vid stora folksamlingar.   

Undvika hästar

Det finns enligt Jesper Molander ingen konkret höjd risknivå som föranlett satsningen men polisen vill vara förbered inför nästa valrörelse.

– Vi hade ju två relativt allvarliga företeelser under valrörelsen 2014, dels i Kungsträdgården med Svenskarnas parti där det var väldigt omfattande ordningsstörningar under lång tid.

– Sen hade vi också i region Syd i Limham en demonstration som också urartade. Där kände man sig tillslut nödgad att rida in med hästar för att splittra en grupp demonstranter.

Obligatorisk varning

Ska man behöva oroa sig för tårgas om man deltar i en demonstration? 

– Nej, det finns ett strikt regelverk för användandet av tårgas. Det ska vara en viss typ av nivå på ordningsstörningen, det ska vara motsvarande upplopp.

– Dessutom ska användandet av tårgas föregås av en skingringsbefallning där polisen på ett tydligt sätt upplyser folksamlingen om att vi kommer att använda tårgas och då har man möjligheter att lämna platsen.   

Åskådare kan påverkas

Vad händer om man utsätts för tårgas? 

– Tårgasen är irriterande. Man får rinnande ögon och irritation i slemhinnor. Det handlar i huvudsak om ett obehag.

– Det finns väldigt liten risk för några allvarlig påverkan. Det är möjligen om man har svårartad astma som man kan få ytterligare komplikationer. Men innan tårgas används ska polisen säkerställa samverkan med räddningstjänst och sjukvården så att de finns nära till hands.

Tårgas är flyktigt, kan man utsättas om man står i närheten? 

– Givetvis kommer det vara svårt att förutse exakt var rökmolnet kommer ta vägen, så det är klart, man kan bli påverkad, även som åskådare på håll. Den är en risk men det är också något som polisen värderar innan man använder tårgasen. 

Polisens riktlinjer för tårgas mot folksamling

”Tårgas bör användas med stor restriktivitet och inte som en generell metod eller en planerad kompensation för ett otillräckligt personaluttag.”

”Innan tårgas används ska deltagarna i folksamlingen på ett tydligt sätt ges befallning att skingra sig och varnas om att tårgas annars kommer att användas.”

”Innan tårgas används ska Polismyndigheten försäkra sig om att det finns effektiva och tillräckliga evakueringsvägar för deltagarna i folksamlingen.”

”Inför en insats där tårgas kan komma att användas mot folksamling ska samverkan ske med räddningstjänsten och sjukvården i fråga om beredskap för att bistå med hjälpinsatser efter en tårgasinsats.”

Utdrag ur Polisens föreskrifter och allmänna råd om tårgas, FAP 104-3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.