Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi måste fortsätta stänga ner de platser där smittan ökar, snarare än att beordra en total nedstängning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: SVT

Tegnell: ”Man måste tänka efter väldigt ordentligt”

Publicerad

Det kommer flera krav på striktare restriktioner under en begränsad tidsperiod för att få ner smittspridningen. Men de aktuella restriktionerna har bra effekt, och är planen framåt för att stoppa en skenande smitta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Agenda.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf förespråkade i kvällens Agenda en nedstängning av verksamheter där smitta kan spridas, till exempel köpcentrum, restauranger och gym, i en begränsad period på ungefär två till tre veckor.

– Vi ser att vi är inne i en tredje våg, för att den inte ska utvecklas till en tsunami och bli helt okontrollerbar så måste man ta till tuffa åtgärder tidigt, säger Annie Lööf.

”Dags för ordentliga restriktioner”

Professor i virologi Fredrik Elgh håller med Centerledaren:

– Det är dags nu för en kortare period av ordentliga restriktioner för att få ner smittspridningen på en mer hanterbar nivå. Man kan hålla nere nivåerna genom att testa mycket, om man sätter igång antigentesterna som vi borde ha, om vi använder munskydd på det sätt man gör i andra länder, säger Fredrik Elgh.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är av en annan uppfattning. De restriktioner som successivt läggs till de nationella riktlinjerna är rätt väg att gå, säger han i kvällens Agenda.

-– Man måste tänka efter väldigt ordentligt inför alla åtgärder och försöka hitta de åtgärder som man kan vidta som har så stor effekt som möjligt med så lite negativa konsekvenser som möjligt, säger Anders Tegnell.

Nedstängning inte möjligt

Att stänga samhället helt och hållet skulle få väldigt negativa effekter, och inte ens vara genomförbart i Sverige säger han. Kraven från Annie Lööf (C) och Fredrik Elgh på en begränsad period av striktare restriktioner sågar han också, med motiveringen att vaccineffekten inte kommer vara tydlig förrän i sommar.

– Nu är det många som säger att vi ska stänga ner totalt i några veckor utan att veta vilken effekt det får. Men vi vet helt säkert att om några veckor har vi inga mängder vaccin som kan stoppa smittspridning. De nivåerna av vaccin har vi först i maj, juni och vi kanske inte räkna med att vi får någon ordentlig effekt på smittspridning förrän, säkert juni-juli, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer