Tegnell: ”Ovaccinerade som festar bör tänka till”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har slopat restriktionerna, men ovaccinerade uppmanas fortfarande att avvakta med festandet.

– Vi måste alla ta vårt ansvar och påminna dem om hur viktigt det är, säger Anders Tegnell efter bilderna från restauranger och krogar.

Det viktigaste budskapet i dag är att vaccinera sig. Det konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff, som för första gången på länge genomfördes på Folkhälosmyndighetens kontor i Solna.

– Det känns lite konstigt att se folk live, säger Tegnell.

Han berättade att det finns ett behov av en tredje vaccindos hos vissa grupper, framför allt äldre och personer i riskgrupp. Samt att vaccinets skyddseffekt avtar med tiden och att det åter finns en dödlighet på exempelvis äldreboenden.

– Vad gäller genombrottsinfektioner så ser vi en ökning bland de äldsta, som får infektioner trots att de är vaccinerade. Det är i dag fler som får en infektion även fast de är vaccinerade.

Förklaringen är enkel, enligt Tegnell:

– När nästan hela befolkningen är vaccinerad är det bara de som kan bli infekterade igen.

– Vi har rekommenderat en påfyllnadsdos till de som bor på särskilda boenden för äldre, personer som har hemtjänst och hemsjukvård, och alla över 80 år.

Färre inläggningar

Under samma pressträff medverkade också Urban Lindberg, avdelningschef på Socialstyrelsen. Han berättade att man ser en minskning av sjukhusinläggningar.

– Vi kan väl se att iva-vård som inte är covid-19 ligger på ungefär samma nivåer som innan pandemin, säger han.

På särskilt boende ser man däremot att smittan ökat något.

– Det är klart lägre tal än det varit historiskt men ändå en orossignal.

Inga regioner arbetar utifrån katastrof- eller förstärkningsläge. Tre jobbar i stabsläge, enligt Lindberg.

Avvakta med festandet

Gällande bilderna av människor som festat och trängts efter att restriktionerna släppts svarade Tegnell:

– Vi måste alla ta vårt ansvar och påminna dem om hur viktigt det är att de också vaccinerar sig. Så att vi inte skapar en situation där vi är tvungna att gå tillbaka till att stänga ner de här verksamheterna.

Nya restriktioner kan införas beroende på hur smittoläget utvecklar sig, påpekade statsepidemiologen.

– Jag tror att det är viktigt att vi kommer ut med budskapet till de här grupperna att det finns olika aspekter på varför de i första hand ska vaccinera sig och att om de inte hunnit göra det så får de avvakta med sitt festande, säger Tegnell.

– Man ska ta sig en ordentlig funderare om man inte är vaccinerad vad man kan ställa till med, både för sig själv och för sin omgivning, om man ger sig ut och festar nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.