Tegnell: ”Måste visa oss lika solidariska som i våras”

Uppdaterad
Publicerad

Nya råd har införts för region Stockholm, Östergötland och Västra Götaland i dag med anledning av smittspridningen.

– Vi måste visa oss lika solidariska som vi har gjort under våren men att verkligen dra ner på våra sociala kontakter, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Aktuellt.

Striktare restriktioner har införts i regionerna Uppsala, Stockholm, Östergötland, Västra Götaland och Stockholm. Totalt är det över 6,5 miljoner människor som nu omfattas av de nya råden och anledningen är en ökad smittspridning av coronaviruset i samhället.

Anders Tegnell berättar i Aktuellt att det är en allvarlig situation men att det är en bra bit kvar till taket för vad sjukvården och samhället kan klara av. Med de nya restriktionerna vill man förhindra att hamna i en ännu allvarligare situation.

”Viktigt att bryta trenden”

De nya restriktionerna för regionerna innebär bland annat att undvika butiker och gym. Men att stänga ner dem är inte aktuellt i nuläget.

– Vi kan se lite grann från Uppsala att det här får väldigt stor effekt och då är det mycket bättre att använda den här typen av frivillighet. Då kan man själv välja och hitta vägar för att nå det målet som vi egentligen är ute efter, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Att vi har så få kontakter som möjligt som kan innebära en smittspridning och det är det vi är ute efter nu i några veckor för att kunna bryta den här trenden och gå tillbaka på restriktioner som vi har haft tidigare.

”Väldigt allvarlig situation”

Råden är att avstå men du menar att man ändå kan gå till badhus eller gym?

– Nej jag menar att det här är en väldigt allvarlig situation. Här måste vi visa oss lika solidariska som vi har gjort under våren men att verkligen dra ner på våra sociala kontakter, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell säger att man fortfarande kan röra sig ute.

– Man kan förmodligen även vara på gym om man bara ser till att vara där utan att träffa massa nya människor, utan att vistas i en miljö där man gör massa saker tillsammans. Men handlar det om att sitta på en motionscykel så går det bra, säger Anders Tegnell och tillägger att det i första hand är regionernas ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.