Tegnell: Finns en risk att 60-plussare vaccineras först i april

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinleveranserna till Sverige strular. Nu säger statsepidemiolog Anders Tegnell att personer över 60 år kan tvingas vänta till april innan de blir vaccinerade.

– Om det vill sig illa kan det bli så, säger Tegnell i Corona special.

I torsdagens Corona special där SVT låter tittarna ställa frågorna till gästerna så var det denna gång dags för Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten att medverka.

Han fick flera frågor om vaccinet mot covid-19. Leveranserna till bland annat Sverige har den senaste tiden strulat rejält och nu kan det drabba folk över 60 år.

Coronapandemin

– Det blir hela tiden mer komplicerat då det verkar finnas färre doser än det var sagt tidigare så det finns nog en risk att man inte kan vaccineras förrän i april om det vill sig illa, säger han i programmet.

”Blir tufft under april och maj”

Tegnell säger dock att man fortfarande hoppas att alla svenskar ska ha erbjudits vaccin innan midsommar.

– Vår bedömning som vi delar med regionerna är fortfarande att det ska gå men det kommer bli tufft under april och maj.

Under fredagen väntas EU godkänna Astra Zenecas vaccin, men det är ännu oklart om det kommer att godkännas att folk över 65 år får ta vaccinet. Något som kan påverka Sverige negativt.

”Blir nog en mellanperiod”

– Om man gör det eller inte beror nog på att man då inte har tillräckligt mycket data för att säga om det är bra för dem äldre eller inte. Men det kommer mer data, så det är blir nog en mellanperiod hur man kan använda vaccinet om det nu inte godkänns för äldre redan i steg ett. Vi kan anpassa oss efter det då vi har andra vacciner, säger Anders Tegnell.

Det kan bli färre doser av vaccin till Sverige, hur tror du det kan påverka dödligheten?

– Det här är väldigt tråkigt, en del personer kommer då att få vänta och det blir mycket mer press på att vaccinera under andra kvartalet. Det blir mycket mer stressigt för sjukvården att hantera, men vi kommer att hinna vaccinera de som är allra känsligast innan dess.

Se hela Corona special på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet