Tegnell: Vi tror att sommaren kommer att vara en hyfsat lugn period

Uppdaterad
Publicerad

Mindre smittspridning och en lugnare sommar tror statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi tror att sommaren kommer att vara en hyfsat lugn period, säger han.

Samtidigt varnar han för en andra våg.

I Sverige har det rapporterats in åtta nya dödsfall kopplade till coronaviruset och totalt har 4 403 personer bekräftats döda till följd av det.

Till sommaren tror statsepidemiolog Anders Tegnell att smittspridningen kommer att minska.

Coronapandemin

– Det är två faktorer som vi vet har betydelse – sommarvädret, som gör att virus överlever sämre. Och att det är så pass många som är immuna, framför allt i Stockholm. Då minskar virusspridningen ganska drastiskt, säger han.

Rekommendationerna kan ändras

Innan veckans slut kommer Folkhälsomyndigheten med nya besked om det blir några förändringar när det gäller reserekommendationerna. Nu gäller att det under vissa förutsättningar är okej att åka bil, om det inte är mer än en till två timmar från hemorten.

– Vi tror att sommaren kommer att vara en hyfsat lugn period. Men till hösten funderar nog alla på hur det kommer att vara. Det är nog bra att ha beredskap inför att det kan bli toppar på lite olika platser i landet, säger Anders Tegnell.

Många döda i Iran

Flera experter varnar för en andra våg av coronaviruset. Och i dag rapporterar nyhetsbyrån AFP att Iran fått 3 000 nya coronafall. Det är det högsta talet på ett dygn, sedan två månader tillbaka.

– Jag tror att vi kommer att få se en andra våg i flera länder, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet