Foto: SVT

Telia Soneras pengar i muthärva i Azerbajdzjan

Uppdaterad
Publicerad

När Telia Sonera tog över den statliga azeriska mobiloperatören Azercell så betalade bolaget flera hundra miljoner kronor till amerikanska affärsmän – utan att veta exakt vem pengarna gick till.

I februari 2008 köpte delstatliga Telia Sonera den statliga mobiloperatören Azercell från den azeriska staten – som fick det mesta av köpeskillingen på 1,5 miljarder.

Minst 200 miljoner kronor gick dock till en grupp amerikanska investerare – men mer exakt vem pengarna gick till vet inte Telia Sonera.

Telias diktatursamarbete

–Jag kan ingenting om de här personerna. De är inga som vi har någon affärsrelation till utan vi har som en del av ett affärsupplägg blivit instruerade av den azeriska staten att betala dem en del av köpeskillingen och det är ett upplägg som jag är helt trygg med, säger Telia Soneras kommunikationsdirektör Cecilia Edström till SVT Nyheter. 

Hjälpte till att lösa penningtvist

SVT kan nu berätta att köpet av den statliga mobiloperatören i Azerbajdzjan, precis som vid Telia Soneras affär i Uzbekistan, är en betydligt mer komplicerad affär än den verkade då.

Det aktieägarna inte fått veta är att svenska delstatliga Telia Sonera hjälpte diktaturen Azerbajdzjan att lösa en penningtvist med en grupp amerikanska placerare som varit inblandade i att försöka muta regimen för att få köpa det statliga azeriska oljebolaget.

Flera investerare dömda

Affären med amerikanerna gick inte i lås och flera representanter för investerarna har dömts i amerikansk domstol för sin inblandning i muthärvan.

Efter att affären föll samman försökte några av amerikanerna få tillbaka de stora summor de investerat i så kallade privatiseringskuponger. 

”Ett rent affärsupplägg”

Rättsreportern David Glovin vid nyhetsbyrån Bloomberg i New York har följt historien under flera år.

–Telia Sonera lät delar av köpeskillingen gå till den azeriska regeringen och delar till den amerikanska investerargruppen. Frågan som jag ställer mig är varför Telia Sonera betalade investerargruppen pengar för privatiseringskuponger som stått i centrum för en stor muthärva, säger David Glovin.

Svaret från Telia Soneras kommunikationsdirektör är att betalningen var ett rent affärsupplägg.

–Ni gjorde presidenten i Azerbajdzjan en ekonomisk tjänst – är inte det en muta?

–Vi gjorde ett rent affärsupplägg som jag är helt trygg med och som jurister har kollat att det är helt legalt korrekt, säger Telia Soneras kommunikationsdirektör Cecilia Edström. 

–Men det är flera hundra miljoner kronor till personer som ni inte vet vilka de är.

–Vi blev instruerade av den azeriska staten att betala det här beloppet till dem.

Överåklagare Gunnar Stetler säger till SVT Nyheter efter att han tagit del av avslöjandet:

– Vi tar till oss de här uppgifterna och kommer att analysera dem. Vilket värde de har och vad vi kommer göra med dem kan jag inte svara på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet