Telia Soneras vd håller presskonferens i samband med halvårsrapporten. Foto: SvD / TT Nyhetsbyrån

Telia sponsrar tvångsarbete för barn

Uppdaterad
Publicerad

Telia Sonera är med och finansierar bomullsskörden i Uzbekistan, med bland annat tvångsarbete för barn. Kritiken är massiv mot bolaget, mot regeringen och storägaren svenska staten.

Cirka en miljon barn och vuxna tvingas varje år till långa och hårda arbetsdagar på bomullsfälten under hemska arbetsförhållanden för att trygga diktaturen Uzbekistans främsta exportprodukt.

– Man hade ju hoppats att ett företag med statligt ägande åtminstone kände till de grundläggande rättigheterna i olika FN-konventioner och annat. Att vara emot barnarbete är väl det mest grundläggande av allt i dessa konventioner, säger Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Telias diktatursamarbete

Telias operatör, Ucell, uppger att företag måste ställa upp med resurser. Ucell, som till 94 procent ägs av Telia, står för mat för cirka 350 000 kronor till skördearbetarna, säger Telias kommunikationsdirektör Peter Borsos.

– Vi har försökt att hitta ett sätt där man gör det här så bra man kan, med mat till dem som arbetar, säger han.

”Fullständigt obegripligt”

Han säger att Telia verkar på en svår marknad, men att bolaget anser att det gör samhällen lite bättre.

Andrew Stroehlein, talesperson vid människorättsorganisationen Human Rights Watch, är mycket kritisk.

– Det är förmodligen det största statligt påtvingade programmet för tvångsarbete med barn någonstans i världen. Att ett företag ”köper te och kakor” för att detta ska kunna fortgå är fullständigt obegripligt och helt bisarrt.

TT: Telia säger att skördearbetarna åtminstone får mat, är det så illa?

– Det är som att säga: ”Visst, vi vet att slavarna är fastkedjade, men vi ger dem en kaka”.

Förutsätter omprövning

Carina Lundberg Markow, chef för chef för ansvarsfullt företagande på storägaren Folksam, anser att Telia numera tar problemen i Uzbekistan på allvar. Ändå finns affärsetiska problem kvar, anser hon.

– Det är problematiskt att Telia Sonera deltar så aktivt.

Telia Sonera ägs till 37 procent av svenska staten och Sasja Beslik – chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea Kapitalförvaltning – en annan storägare, är kritisk till att regeringen godkänt investeringarna i Uzbekistan.

Mats Odell (KD), ordförande i riksdagens näringsutskott, kallar barnarbetet en ”oacceptabel verksamhet”.

– Jag utgår från att företagsledningen omprövar den här sponsringen, säger Odell.

”Särskilt allvarligt”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) säger till TT att uppgifterna om Telias agerande låter ”väldigt allvarligt”.

– Särskilt allvarligt är det ju med ett statligt företag.

Erik Thedéen, statssekreterare hos finansmarknadsminister Peter Norman (M), hänvisar i en skriftlig kommentar till Telias styrelseordförande Marie Ehrling:

”Det är allvarligt. Jag har i dag samtalat med styrelsens ordförande och hon kommer redovisa bolagets åtgärder för mig vid ett möte nästa vecka”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet