Terrorforskare dömer ut USA:s hårdare visumregler

Uppdaterad
Publicerad

USA:s hårdare regler för visum för människor som besökt eller har medborgarskap i somliga länder är inte effektivt sätt att förebygga terrorism. Det menar terrorforskaren Hans Brun.

– Att enbart titta på medborgarskap är inte någon speciellt bra indikator. Vissa länder är mer involverade i olika former av stöd till terrorgrupper än andra, men det innebär ju inte att medborgare från de länderna nödvändigtvis är involverade i terrorism. Man måste använda mer förfinade och raffinerade metoder, bättre underrättelseanalys och verkligen fokusera på personen i fråga, säger Hans Brun, som vid King’s College London forskar i kontraterrorism.

Sedan den 21 januari kan svenskar som också har medborgarskap i eller besökt länder som Iran, Irak, Sudan och Syrien inte längre använda sig av det förenklade inresetillståndet ESTA. Hans Brun reagerar på listan av länder som USA valt ut.

– Syrien och Sudan är kända för att ha kopplingar till olika jihadistiska grupperingar sedan väldigt lång tid tillbaka. Inte minst Sudan som man ofta glömmer bort. Iran däremot passar inte alls in i den här bilden. Det finns antagligen med på den här listan av andra, politiska, skäl.

Han tycker inte att hårdare regler för vissa medborgarskap är ett effektivt sätt att förebygga terrorism. Men om det är så USA vill göra saknar han vissa länder på listan.

– Om man ska använda sig av medborgarskap för att leta efter terrormisstänkta och öka säkerheten i sitt eget land då saknas ju länder som Egypten, Saudiarabien och Pakistan. Men det är också allierade till USA och till västvärlden, vilket är lite märkligt, eftersom de länderna är kända växthus för olika jihadistiska fraktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer