Polisens förundersölkning visar att de misstänkta var intresserade av centrala platser som Stockholms centralstatation Foto: SVT / TT

Terrorforskaren: Den sammantagna bilden tyder på en konspiration

Publicerad

Förundersökningen mot de sex män som misstänks för förberedelse för terrorbrott samt finansiering av detsamma blev offentlig i dag.

– Den sammantagna bilden tyder på någon form av konspiration, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Åtalet och polisens förundersökning visar hur männen skaffat kemikalier, förstärkta skyddshandskar, bajonetter, strids-selar och kommunikationsutrustning. Enligt terroristexperten Magnus Ranstorp bildar de ett mönster.

– Fynden var och ett för sig säger inte så mycket, men den sammantagna bilden – tillsammans med chattkonversationerna och diskussionen kring flyktplaner – gör att det här liknar någon form av konspiration.  

Det chattar om stundande “bröllop” och att “preparera bilen” – hur ska man tolka det? 

– Jag har följt det här i 20 år och kodord används ofta. Man pratar och skriver i koder för att kringgå signalspaning och försvåra upptäckt. Men om det här verkligen betyder något får rättegången utvisa.  

Men att få någon fälld för ett brott som ännu inte skett har tidigare visat sig vara svårt. Det går inte heller att bevisa att någon tänkt göra något förrän vederbörande satt planerna i verket. Enligt Magnus Ranstorp är det tveksamt om åklagaren kan nå en fällande dom:

– Mina intryck är att åtalet bitvis känns ganska tunt, samtidigt som den sammantagna bilden med chattkonversationerna kan tyda på att de här männen faktiskt planerat något. Däremot tror jag att åklagaren får lättare att styrka att de gjort sig skyldiga till  finansiering av terror, även om det inte handlar om jättebelopp.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.