Katter används i IS propaganda riktad till ungdomar. Foto: TT

Terrorgruppen IS rekryterar ungdomar genom kattungar och Nutella

Uppdaterad
Publicerad

Katter, Nutella och sneakers är viktiga inslag i den propaganda som rekryterar unga till terrorgruppen IS. De som ansluter sig drivs av äventyrslystnad och jakt på ”coolhet”.

– Det här har varit helt avgörande för att kunna locka till sig västerländska ungdomar, säger forskaren Lisa Kaati.

En hel del av IS propaganda är riktad mot ungdomar, som är mer mottagliga än äldre för extremistiska ideologier. Enligt Totalförsvarets forkningsinstitut (FOI) har dagens jihadism starkare rötter i ungdomskultur än i den religion som ungdomarna härstammar ifrån. Äventyrslystnad och jakt på status i form av coolhet är viktiga drivkrafter för de som tar steget till att radikaliseras, skriver myndigheten i en färsk rapport.

– Man är i en känslig period som ung, eftersom man är lättare att påverkas.  Det är dessutom lätt att hitta material på internet som stöder ens åsikter, och att välja bort annat material vilket leder till att världsbilden förenklas och åsikter förstärks, säger rapportförfattaren Lisa Kaati. ​

Terroriströrelsen IS

LÄS MER: Mot alla odds fick de hem dottern från IS

Sneakers och baggy byxor är en vanlig klädstil vid parader. Foto: TT

Egen subkultur

Unga IS-anhängare uppvisar alla tecken på att utgöra en egen subkultur, som bland annat uttrycks genom klädstil och musik. Subkulturen, som kallas för Jihadi cool, har till stor del skapats av amerikanska konvertiter och vänder sig till 15–30-åringar.

IS använder propagandan för att locka till sig nya anhängare och visar upp förebilder som unga kan identifiera sig med. På internet poserar anhängare med kända varumärken som Nutella och Skittles, samtidigt som de pussar katter. Andra bilder visar katter som håller i vapen med bildtexter som ”little mujahid” (ung. lilla krigaren reds. anm.).

LÄS MER: IS-avhopparen Malik: ”Jag känner obeskrivlig skam”

Det finns också en populär klädstil för självmordsbombningar, avrättningsvideor och parader i form av svart sweatshirt, baggy byxor och sneakers.

– Varumärken spelar en jätteviktig roll för att visa att allt som finns hemma även finns i kalifatet. Man refererar ofta till varumärken i bloggar, det kan till exempel stå ”livet i kalifatet är perfekt vi har massor kattungar och äter Nutella varje dag”, säger Lisa Kaati.

Nutella används i propagandan för att visa att allt som finns hemma även finns i kalifatet. Foto: TT

”Hakar på kattrenden”

Att katterna fått så stor roll beror sannolikt på två saker, att profeten Muhammed sagt att det är viktigt att vara snäll mot djur samt att han talade väl om just katter.

– Sedan kanske man hakar på den virala kattrenden, att gulliga katter har blivit ett internetfenomen och att många tittar på och lägger upp roliga bilder och filmer på katter.

IS har även fått stor skjuts genom att konverterade rap-artister rest till Syrien och Irak för att strida. Det finns en musikgenre som kallas för jihadi-rap, som kan liknas vid gangsta-rap med våldsbejakande texter. Musiken används ofta som bakgrundsmusik till IS-hyllande videoproduktioner.

LÄS MER: Unga lockas fortfarande av våldsradikala

Festar och har tillfälliga relationer

Anhängarna verkar strunta i det motsägelsefulla att rörelsen lockar till sig medlemmar med hjälp av den kultur som de vill förstöra. Enligt FOI beror det sannolikt på att ideologin är underordnad livsstilen. Många lever vanliga tonårsliv, de festar, röker, dricker och har tillfälliga relationer samtidigt som de inte besöker moskén särskilt ofta.

Jihadi cool-subkulturen är huvudsakligen skapad av amerikanska konvertiter, som Omar Hammami. Han föddes i Alabama, men blev ledare för terrorgruppen al-Shabaab i Somalia. Foto: TT

Många lockas också av revolt och våld.

Ungefär hälften av IS-anhängarna är dömda för brott som narkotikahandel, våldsbrott och rattonykterhet. De drivs inte av religiös övertygelse, utan av nihilism och självdestruktivitet. Jihadi cool handlar i botten om maskulinitet samt om ett romantiserande av revolten och avståndstagandet från samhället.

– Det här har varit helt avgörande för att kunna locka till sig västerländska ungdomar som är uppvuxna i den här kulturen.

TV: Dokument inifrån: Ensamma mot IS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet