Facebook-sida där jihadister hyllas. (OBS! I inslaget sitter en person framför en dator. De bilderna är arrangerade. Personen har inget med hyllande av IS att göra.) Foto: SVT

Terrorhyllningarna flödar på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra svenskar har åkt till Syrien för att kriga för IS. Och på nätet finns en hejaklack. Hyllningar till jihadister ger hundratals gilla-klick.

Islamiska staten (IS) rekryterar krigare i Sverige. Säkerhetspolisen (Säpo) vet med säkerhet att 130 personer rest till Syrien för att strida med jihadisterna. Men mörkertalet är stort och Säpo tror att det kan röra sig om så många som 300 personer. Man uppskattar också att drygt 30 personer från Sverige dött när de stridit för IS eller liknande grupper.

Frågan blev extra aktuell i veckan efter intervjun i SVT:s Uppdrag granskning med ”Adam” som stridit för IS i Syrien och fått vård i Sverige för de skador han fått i striderna. Han är beredd att resa tillbaka och räds inte döden utan ser framemot att bli martyr.

Terroriströrelsen IS

Men stödet för IS märks inte bara i att många reser till Syrien och krigar utan också på sociala medier. På Facebook hyllas IS-krigarna och många gilla-klick kommer från Sverige.

Det är särskilt stupade jihadister som får hundratals ”likes” från svenska sympatisörer.

Flagga och patroner

Terroristexperten Magnus Ranstorp visar en Facebook sida där profilbilden är en IS-flagga och patroner. Bland bilderna på sidan finns även Usama bin Ladin och andra extremister.

– Den har fått 100-150 ”likes” från helt vanliga individer som säkert känner killen som lagt upp sidan. Helt vanliga killar och tjejer, säger Magnus Ranstorp, som haft regeringens uppdrag att utreda våldsbejakande extremism.

Effektiv propaganda

Propagandan från IS blir allt mer effektiv. I en intervju i tidningen The Independent hävdar Haras Rafiq, expert på anti-extremism, att IS håller på att vinna propagandakriget på nätet.

Motståndarna har inte förmått att hitta tillräckligt effektiva motmedel, inte tillräckligt starka berättelser som kan motsäga propagandan från Islamiska staten. Bland annat har man inte lyckats dra någon propagandistisk fördel av den strategiskt viktiga återerövringen av staden Kobane vid den syrisk-turkiska gränsen.

Enkla svar

Kommentarerna i sociala medier flödar. Många använder alias men det är tydligt vilka som är deras idoler. Rekryterarna från IS fiskar också i de här flödena.

– Det finns ett problem. Det finns någon som kallar och erbjuder en quick-fix, en förenklad lösning, säger Mustafa Al-Sayed Issa, tidigare ordförande för Unga Svenska Muslimer.

– På samma sätt som rasister matas med enkla svar om invandring så matas frustrerade ungdomar med förenklade svar om hur vi löser problemet i Syrien.

Enligt Mustafa Al-Sayed Issa är kriget i Syrien den främsta anledningen till att ungdomar reser till stridsområdet.

– Om IS bränner upp en människa och Assadregimen bombar 300 människor på en och samma dag då hör vi inget om de 300 men vi hör om IS och den fånge de bränt, ett dåd som är fruktansvärt och oacceptabelt. Men 300 människors liv – var är de? säger han.

Domedagen

Magnus Ranstorp håller inte riktigt med. Regimens förtryck var det som i början fick folk från Europa att åka till Syrien och kriga. Men nu har IS utropande av kalifatet och profetiorna om domedagen fått större betydelse.

Magnus Ranstorp menar att alla delar av svenska samhället måste delta för att motarbeta dragningskraften från IS.     

– Jag fruktar att Sverige är väldigt dåligt rustat. Vi är väldigt polariserade som samhälle. Om inte alla drar åt samma håll kommer vi att ligga risigt till den dagen terrorn slår till, säger han.

Inrikesministern i Agenda

I Danmark har regeringen skjutit till nästan en miljard kronor i kampen mot terror, varav 170 miljoner ska gå till ökad övervakning just av vad som sägs och skrivs på nätet. Borde Sverige också satsa mer på nätövervakning?

I kvällens Agenda intervjuas inrikesminister Anders Ygeman (S), som nyligen deltog vid ett stort anti-terrormötet i USA, om hur Sverige ska kunna motverka propagandan från IS.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Motpropaganda

Frankrikes regering har lagt ut en anti-jihadistvideo på nätet. I den sätts påståenden i IS rekryteringsfilmer mot verkligheten. ”Anslut dig till oss och hjälp syriska barn”, uppmanar IS. ”Du kommer att bli medskyldig till massakrer på civila”, svarar franska regeringen. Brittiska tidningen The Guardian har publicerat videon. Se hela videon här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet