• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: SVT/TT-bild

Terroristen som radikaliserades i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Belkaid från Märsta var med och koordinerade terrorattackerna i Paris och Bryssel. Nu kan Uppdrag granskning avslöja hans koppling till ett våldsbejakande islamistiskt nätverk i Sverige. En grupp vars centralperson Säpo förgäves försökt stoppa i över 15 år.

Uppdrag granskning har som första svenska redaktionen, i samarbete med tyska ARD, fått tillgång till de över 4.000 namn som har läckt ut från IS egen säkerhetstjänst. Här avslöjas tusentals europeiska medborgare som har anslutit sig till IS i Syrien. Bland dem finns tolv svenskar.

Uppdrag gransknings kartläggning visar att flera av svenskarna har nära kopplingar till varandra. Några av dem har exempelvis bott i eller varit skrivna på samma lägenheter som en mytomspunnen man i den extremistiska miljön. I jihadistiska kretsar är mannen ökänd under namnet Abu Omar.

UG – Den svenske terroristen

”Smörjer maskineriet med pengar”

Så här säger en källa som länge arbetat inom en av försvarets underrättelsemyndigheter och har närmast unik inblick i Säpos arbete:

”Abu Omar är en så kallad ”mäklare”. Han står inte allra längst fram i linjen. Istället är han en som smörjer maskineriet med pengar, kontakter och uppmuntran. Han har väldigt bra kontakter och är väl förankrad i den internationella extremistmiljön...”

Säpo har förgäves försökt stoppa Abu Omar i mer än 15 år. Trots allvarliga misstankar har han aldrig dömts för något terrorbrott men flera underrättelsekällor pekar ut honom som rekryterare till terrorgrupper.

En av männen som finns i det läckta medlemsregistret från IS är Mohamed Belkaid som bodde i Märsta och som var med och koordinerade terrorattentaten i Paris och Bryssel då sammanlagt 162 människor dog.

Praktiserade i Abu Omars butik

Uppdrag granskning kan nu presentera helt nya uppgifter om Belkaid och Abu Omar.

Från två hemliga källor får vi veta att Mohamed Belkaid ingick i Abu Omars nätverk under tiden i Sverige. Exempelvis var han praktikant i en av två butiker som Abu Omar drev i centrala Stockholm. Butikerna fungerade under lång tid som samlingsplats för män med extremistiska åsikter.

Enligt Uppdrag gransknings källor var det där Mohamed Belkaid hittade ett sammanhang och radikaliserades.  Det här är helt nya uppgifter som visar vad som hände i Belkaids liv innan han lämnade Sverige och blev terrorist.

”Fascinerande avslöjande”

–  Det här är ett fascinerande avslöjande som visar hur de här strukturerna fungerar och hur de organiserar sig. Trots att säkerhetstjänsten har koll på dem kan en sån här figur komma undan och spela en fundamental roll, säger den amerikanske journalisten Sebastian Rotella som kartlagt Al Qaida och IS under lång tid.

Säpo vill i dag inte uttala sig om huruvida de övervakade Mohamed Belkaid innan han anslöt sig till IS. Men uppgifterna om kopplingen mellan Belkaid och den välkände rekryteraren Abu Omar visar hur svårt det är att komma åt tillströmningen till IS.

Planerade attentaten i Bryssel – sköts av belgisk polis

Efter terrorattacken i Paris 2015 gömde sig Mohamed Belkaid tillsammans med flera andra män från IS i en lägenhet i Bryssel. Därifrån planerade de nya attentat mot flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel. Men vid i en insats fredagen den 15 mars i år sköts han ihjäl av belgisk polis. En vecka senare utfördes terrordåden i Bryssel av den resterande delen av hans grupp.

Var Abu Omar finns är däremot oklart. Hans butiker är sedan flera år tillbaka nedlagda och han är registrerad som försvunnen i folkbokföringen.

Men enligt en rad källor är han kvar i Sverige och söker fortfarande upp unga män för att försöka få dem att ansluta sig till IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den svenske terroristen

Mer i ämnet