Foto: Från förundersökningen/TT

Terrormisstänkt svensk inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången i Sollentuna mot den 20-årige man som är misstänkt för förberedelse till terroristbrott i Sverige. Mannen ska enligt åklagaren ha köpt bland annat aceton, stålkulor och en tryckkokare i syfte att bygga en självmordsbomb.

I december 2010 hände det för första och hittills enda gången. I en misslyckad terroristattack sprängde sig en man på Drottninggatan i Stockholm. Inga dödsoffer den gången, förutom gärningsmannen själv. Och i år hade det kunnat ske igen. Enligt åklagaren har nämligen den 20-årige mannen, som står åtalad misstänkt för förberedelse till terroristbrott, förberett att spränga sig själv i Sverige.

Förra året stoppades mannen två gånger i Turkiet då han tros ha varit på väg till Syrien för att strida för terrororganisationen IS. Mannen ska då plötsligt ha försvunnit utan att meddela någon. Anhöriga meddelade då Säkerhetspolisen och varnade för att 20-åringen troligen var på väg till Syrien. Båda resorna slutade med att mannen skickades hem igen från Turkiet.

Dömd för planerat terrordåd

Liknade bomben från Boston Marathon

20-åringen ska enligt vittnesmål från anhöriga ha mått dåligt under en längre tid, och plötsligt börjat intressera sig för religion och islam, strax innan resorna till Turkiet. Han ska under samma period ha uttryckt en önskan om att döda sig själv och alla som är emot Daesh (eller IS) för att komma till paradiset.

Efter resorna till Turkiet började Säkerhetspolisen ha mannen under uppsikt, och efter att han förra året köpt på sig bland annat aceton, tryckkokare och stålkulor anhölls han i februari i år. Enligt åklagarsidan är syftet med dessa inköp att bygga en bomb för att spränga sig själv och andra i en terrorattack i Sverige.

Mamman upptäckte de misstänkta bombingredienserna och ringde då efter pappan.

”Pappa, jag vill inte leva, jag har köpt de här grejerna och ska döda mig”, ska 20-åringen ha sagt, enligt pappans vittnesmål.

Pappan har berättat hur de tillsammans gick ut och slängde de inköpta sakerna i en container. Mamman larmade Säpo, som två veckor senare hämtade 20-åringen till förhör.

Just de objekt mannen köpt in ska utgöra huvudkomponenterna i den typen av hemmabyggda bomber som använts vid en rad andra bombdåd, till exempel vid attentatet vid Boston maraton 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för planerat terrordåd

Mer i ämnet