Annie Lööf anländer till huvudförhandling i mål om terroristbrott i Visby vid Gotlands tingsrätt. Foto: Tim Aro/TT

Theodor Engström döms för förberedelse till terroristbrott

Uppdaterad
Publicerad

Theodor Engström skaffade vapen och kartlade Centerpartiets partiledare Annie Lööf i syfte att angripa henne för att ”injaga allvarlig fruktan hos befolkningen i Sverige”. Det konstaterar tingsrätten och dömer därför Engström till bland annat förberedelse till terroristbrott.

”Det är för mig personligen en lättnad i dag när domen kom”, skriver Annie Lööf på Facebook.

Utöver mordet på Sveriges psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren döms Theodor Engström alltså även för förberedelse till terroristbrott, för mordplanerna på Annie Lööf.

– Tingsrätten bedömer att brottet, om det hade genomförts, hade kunnat få allvarliga följder och kunnat skada landet, säger lagmannen Per Sundberg, som varit ordförande vid rättegången, i ett pressmeddelande.

En nämndeman skiljaktig

En nämndeman i Gotlands tingsrätt är skiljaktig och ville få Engström dömd för terroristbrott i stället för mord och bifalla Annie Lööfs skadeståndsyrkande. Lööf hade yrkat på skadestånd för kränkning, men det säger rätten alltså nej till.

– Det eftersom förberedelsebrott i allmänhet inte anses utgöra en sådan kränkning som ger rätt till ersättning. Här har tingsrätten gjort bedömningen att det inte finns något undantag i det här fallet, säger Per Sundberg på en pressträff.

När det gäller mordet på Ing-Marie Wieselgren har rätten bedömt att det inte ska bedömas som terroristbrott. Rätten menar mordet inte har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott.

– Man ska inte värdera personer på det sättet, det var en väldigt betydelsefull person i sin profession, men det handlar inte om till exempel en partiledare eller rikets ledning, säger Per Sundberg till SVT Nyheter.

Annie Lööf kommenterar

Annie Lööf kommenterar domen på sin Facebook:

”Det visar att tingsrätten ser hoten mot demokratin och mot politiker som mycket allvarligt”.

Annie Lööfs målsägandebiträde Silvia Ingolfsdottir Åkermark kommenterar domen till SVT så här:

– För min klient är det en lättnad att domen kom i dag och att han döms för förberedelse till terroristbrott.

Vad säger du om att Annie Lööf inte fick något skadestånd?

– Jag delar inte tingsrättens bedömning men skadeståndet har inte varit det viktigaste för min klient.

Kommer ni att överklaga?

– Troligtvis inte.

Led av allvarlig psykisk störning

Engström har gått igenom en rättspsykiatrisk undersökning, och där gjordes bedömningen att han både vid gärningen och vid undersökningen led av en allvarlig psykisk störning, och att han har behov av rättspsykiatrisk vård.

Rätten bedömer att straffvärdet för brottet är livstids fängelse, men att straffet ska bli rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tittade i mina ögon, sen log han” – Hör Annie Lööf (C) om mötet med Theodor Engström.

Se hela sändningen från pressträffen om domen på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.