Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se debatten om Greta Thunbergs klimataktion utanför riksdagen. Foto: SVT

Thunbergs aktion skapar starka reaktioner: ”Antidemokratisk retorik”

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunbergs klimataktion utanför riksdagen vänder sig mot den parlamentariska demokratin.

Det menar SvD:s ledarskribent Mattias Svensson.

Men Leonaidas Aretakis, Flammans chefredaktör, menar att aktionen tvärt om stärker demokratin.

Under tisdagen blockerade Greta Thunberg och flera andra klimataktivister en ingång in till riksdagen för att uppmärksamma klimatet.

En aktion som Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, menar visar på ett skifte.

Skolstrejk för klimatet

– Det ligger en symbolik i att tidigare har man suttit utanför riksdagen. Nu vill man blockera in till riksdagen och då vänder man sig mot den parlamentariska demokratin. Det är en antidemokratisk retorik, säger han och fortsätter:

– Då kräver man att folk ska lyda snarare än att jobba med människor för en förändring som folk faktiskt accepterar.

Svensson: ” Skrämmer bort de man behöver mobilisera”

Leonaidas Aretakis, chefredaktör för Flamman, håller inte med. Han menar att det rör sig om en ”helt vanlig civil olydnadsaktion”.

– Jag skulle snarare vilja göra salut till de här unga klimataktivisterna som engagerar sig i vår tids viktigaste fråga. De ser till att föra upp klimatfrågan högt upp på agendan där den borde vara.

Mattias Svensson tror att aktioner likt dessa riskerar att göra klimatfrågan till en fråga som delar personer snarare än att förena människor brett.

– Jag tror att det snarare skrämmer bort dem man behöver mobilisera när man snävar in på en agenda som är så pass radikal att man tappar det stöd som man tidigaste mobiliserat.

Leonaidas Aretakis menar att aktionen förstärker demokratin.

– Det är medborgerligt engagemang som vi har sett genom historien. Det skedde ibland med illegala medel som i det här fallet. Men så tar man sitt straff och låter sig ledas bort. Det här är inte Hells angels utan det här är ungdomar som engagerar sig för vår framtid. Det får man inte glömma bort.

Se hela debatten i SVT Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstrejk för klimatet

Mer i ämnet