Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara lämnade Jehovas vittnen som ung tonåring och är en av de som reagerat starkt på deras filmvisningar. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Tidigare Jehovas vittne om barnfilmerna: ”Man skräms att domedagen kommer”

Uppdaterad
Publicerad

Sara föddes in i Jehovas vittnen men har själv valt att bryta med församlingen. Nu reagerar hon starkt mot de filmer som används för att sprida det religiösa budskapet till barn – och vill att de ska stoppas.
– Man skräms att domedagen kommer och att jorden kommer förintas och alla onda människor med den, säger Sara.

Jehovas vittnen har blivit fällda i tingsrätten för att ha visat filmer som inte granskats av Statens medieråd – men fortsätter trots domen att ha filmvisningar under sina stormöten. Enligt församlingen har de stöd i lagen, men motståndare håller inte med och flera nya anmälningar har lämnats in till polisen.

Syftet med filmerna är att sprida sitt budskap till barn och i USA utgör de en mångmiljonindustri. Sara lämnade Jehovas vittnen som ung tonåring och är en av de som reagerat starkt på deras filmvisningar.

”Påverkar barnen otroligt mycket”

– Det är ett väldigt tydligt budskap: Du får inte bli som de onda. Utan du är god, för de onda kommer förintas i domedagen. Att få höra det när man är ett litet barn, att ens kompisar i skolan kommer dö, att Jehova kommer döda dem, det gör ganska mycket med ett barn tror jag, säger hon och fortsätter:

– De ska inte stå ovanför lagen. Och att filmerna faktiskt visas i så extremt stor omfattning, framför så många människor, det påverkar de här barnen otroligt mycket, att man väldigt tidigt indoktrineras i det.

– Det här är inte acceptabelt.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer