Josephine Appelqvist från den ideella organisationen Talita anser att staten borde ta ett större och längre ansvar ekonomiskt för de utsatta offren för sexhandeln. Foto: privat / Markus Schreiber, AP

Tidigare offer för sexhandeln faller tillbaka – till följd av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemins andra våg rasar i Sverige – och den slår hårt mot samhällets mest utsatta. Enligt den ideella organisationen Talita tvingas kvinnor som nyss kommit på fötter igen, tillbaka till prostitution efter att ha blivit av med sina jobb.

– Pandemin drabbar väldigt många utsatta som har enklare jobb och de är väldigt beroende av de jobben för sin försörjning, säger en av grundarna Josephine Appelqvist.

Den ideella organisationen Talita som arbetar med att hjälpa kvinnor ut ur prostitution, pornografi och människohandel för sexuella ändamål larmar nu om att tidigare offer för sexhandeln drabbas hårt utav coronapandemin.

– Kvinnorna drabbas väldigt hårt. Många av dem har förlorat sina jobb. Det kan vara städjobb eller jobb inom hotellbranschen. Nu har vi, likt staten som stöttar verksamheter, fått gå in och stötta upp enskilda individer, annars hade ännu fler hamnat tillbaka i sexhandeln, säger en av organisationen Talitas grundare, Josephine Appelqvist.

Hur många som hamnat snett vet Josephine Appelqvist inte, men hon tror att mörkertalet är stort.

– Pandemin drabbar väldigt många som har enklare jobb och de är väldigt beroende av dessa för sin försörjning, både i Sverige men vi ser samma sak i Rumänien, Mongoliet och Kenya som vi också arbetar i, säger Josephine Appelqvist.

”Sverige borde ta efter Frankrike”

Enligt Josephine Appelqvist är risken att kvinnorna som slutat sälja sex faller tillbaka i prostitution. Fler söker hjälp men Talita har inte möjlighet att ta emot fler drabbade. Det är framförallt då som samhället behöver kliva in och stötta.

Hon anser att staten ska gå in och bekosta rehabilitering till de som vill lämna prostitutionen. I andra europeiska länder, exempelvis Frankrike, är detta inskrivet i sexköpslagen.

– Vi önskar att det var som i Frankrike. I Sverige ges brottsoffren stöd under rättsprocessen men när den är avslutad får de inte längre stöd i form av exempelvis skyddat boende. Man kommer inte ur prostitution genom att söka jobb på Arbetsförmedlingen, det funkar inte så. Man behöver en transitperiod som är minst ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.