Skatteskrapan på Södermalm var en av alla platser där flertalet torskar greps. Foto: Claudio Bresciani / TT

Stor polisinsats mot sexköpare i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under den senaste veckan slagit till mot ett flertal lägenhetsbordeller i centrala Stockholm i den riktade operationen Insats Torsk. I insatsen har nu 42 personer lagförts för sexköp –  varav den yngsta är 18 år gammal.

– Prostitution fortsätter vara ett stort problem trots att det uppmärksammats stort under våren, säger Simon Häggström, kriminalinspektör på polisens nationella operativa avdelning.

Tillslagen, som ingår i polisens riktade Insats Torsk, genomfördes mot ett flertal adresser på Södermalm och Norrmalm i centrala Stockholm under den gångna veckan.

Totalt 42 sexköpare greps och lagfördes, varav den yngsta var 18 år gammal.

En person har även gripits misstänkt för koppleri.

Insatsen är en av flera som polisen har genomfört under året mot prostitution i Stockholm och antalet gripanden vid varje tillfälle ligger på en fortsatt hög nivå. Under hela 2019 dömdes ett 50-tal personer för köp eller försök till köp av sexuell tjänst i Stockholms län. Det är nästan lika många som greps vid en enda insats i februari tidigare i år.

– Vi har under 2020 genomfört flera större insatser för att lagföra personer som köper sexuella tjänster och för att hitta de kvinnor och män som säljer sex och erbjuda dem hjälp. Att vi nu i den här insatsen gripit 42 män visar tydligt att prostitution fortsätter vara ett stort problem trots att det uppmärksammats stort under våren, säger Simon Häggström, kriminalinspektör vid polisens Nationella operativa avdelning, Noa, och specialiserad på människohandel och prostitution, i ett pressmeddelande.

I videon nedan hör ni Simon Häggström om hur det varit att jaga torskar i tolv år

”Pågår dygnet runt”

Enligt polisen har en stor del av prostitutionen flyttat från gatan in till lägenhetsbordeller.

Vid veckans tillslag har även socialsekreterare närvarat för att ge stöd och hjälp till de kvinnor och män som säljer sex.

Totalt har 35 kvinnor, fem män samt en transperson i åldrarna 18-45 år identifierats. Förutom Sverige kommer de, enligt polisen, bland annat från länder som Rumänien, Nigeria, Kenya, Ryssland, Belarus, Ukraina, Spanien, Ecuador, Colombia och Polen.

– Det är fruktansvärt att handeln med barn och kvinnors kroppar fortsätter. Det pågår dygnet runt, året om över hela Sverige. Vi kan åter igen konstatera att mörkertalet för dessa brott är mycket stort, säger polisinsatschef Linnea Horgby som tillsammans med polisinsatschef Elin Sjögren har lett insatsen under veckan, i ett pressmeddelande.

I juni fick SVT följa med när polisen sökte upp prostituerade i jakt på information om hallickar. Se reportaget nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.