Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här slog Säkerhetspolisen till i förra veckan i samband med att misstankar riktades mot två män gällande olovlig kårverksamhet. Foto: Fredrik Larsson SVT / Polisens förundersökning om grovt vapenbrott

Tidigare överstelöjtnant utreds av Säpo för olovlig kårverksamhet

Publicerad

I förra veckan gjorde säkerhetspolisen ett uppmärksammat tillslag. En vapenhandlare och en tidigare överstelöjtnant greps misstänkta för olovlig kårverksamhet. Nu bekräftar Försvarsmakten att deras underrättelsetjänst samarbetat med Säkerhetspolisen i ärendet.

Säpo gjorde tillslag mot två adresser i Stockholmsområdet förra veckan och riktade samtidigt misstankar mot två män gällande det ovanliga brottet olovlig kårverksamhet.

”Olovlig kårverksamhet är ett mycket ovanligt men allvarligt brott. Gripandet är ett resultat av ett mycket bra samarbete mellan Must och säkerhetspolisen”, skriver Försvarsmakaten i en kommentar till SVT.

SVT kunde i veckan avslöja att en av männen är en vapenhandlare som precis ställts inför rätta i en vapenbrottshärva – och att han greps av Säkerhetspolisen i tingsrätten.

Den andra mannen är en före detta överstelöjtnant som avslutade sin tjänst inom Försvarsmakten för över tio år sedan när han utreddes och senare dömdes för ett grovt brott, vilket SvD var först att rapportera om. Även vapenhandlaren har varit verksam inom försvarsmakten, enligt egen utsago som vapeninstruktör.

”Eftersom det handlar om enskilda individer kan jag inte gå in på detaljer kring varför de slutade men generellt sett är det så att alla som ska delta i säkerhetskänslig verksamhet måste klara en säkerhetsprövning”, skriver Försvarsmakten.

Männen nekar till brott

Männen misstänks för olovlig kårverksamhet under åren 2018-2022 på olika platser i landet. Den tidigare överstelöjtnanten misstänks dessutom för grovt bidragsbrott.

SVT har träffat båda de misstänkta männen som är belagda med yppandeförbud och inte vill kommentera anklagelserna, men båda nekar till brott.

Vapenhandlaren och den tidigare överstelöjtnanten har suttit i styrelsen för samma företag inom säkerhetsbranschen. Vapenhandlaren har också varit aktiv vid flera skjutbanor i stockholmsområdet där han enligt uppgifter till SVT hållit i utbildning för bland annat vaktbolag.

Säkerhetspolisens utredning fortsätter nu med att kartlägga den olovliga kårverksamheten. De båda männen har förhörts men är inte frihetsberövade.

– Jag bedömer inte att de kan skada utredningen i det här läget, säger Henrik Olin, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är egentligen olovlig kårverksamhet? Hör åklagaren beskriva den ovanliga brottsrubriceringen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.