Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen har beslutat pausa utvecklingsbiståndet till de palestinska områdena efter Hamas terrorattack mot Israel. Foto: Jessica Gow/TT

Utvecklingsbiståndet till palestinska områden pausas

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingsbiståndet till palestinska områden pausas tills vidare. Det meddelar Tidöpartierna på en pressträff. 

– Vi vill inte att svenska skattebetalares pengar går till aktörer som inte har en väldigt tydlig syn i de här fundamentala frågorna, där man tar avstånd från terrorism, säger Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister.

I lördags genomförde terrororganisationen Hamas en omfattande attack mot Israel. Sedan dess har över 1 500 människor dött och tusentals skadats.

På tisdagen kallade Tidöpartierna till pressträff för att meddela att utvecklingsbiståndet till organisationer i palestinska områden pausas tills vidare. Det humanitära biståndet påverkas dock inte.

Samtidigt har Sveriges biståndsmyndighet Sida fått i uppdrag att göra en översyn avbiståndet till palestinska områden för att säkerställa att inga svenska medel hamnar hosaktörer som inte ”förbehållslöst fördömer Hamas” eller som på annat sätt utför våldeller är våldsbejakande mot Israel.

Översynen ska vara klar senast den 1 december 2023.

– Det är orimligt att svenska skattepengar riskerar att gå till sådant som kanske inte direkt utför terror, men sådant som legitimerar terror,säger Jimmie Åkesson (SD).

Johan Forssell: Befogat

Fredrik Malm (L) instämmer.

– Vi kan inte kravlöst fortsätta att betala ut miljon efter miljon av svenska skattebetalares pengar till aktörer som inte förbehållslöst klarar av att ta avstånd och fördöma den här typen av bestialiska terrordåd som vi har sett, säger han.

Enligt Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister, har situationen har förändrats radikalt sedan Hamas angrepp i helgen, bland annat eftersom den palestinska ledningen inte på ett ”tydligt sätt tagit avstånd från Hamas dåd”.

– Det sätter saker och ting i ett delvis nytt ljus. Mot den bakgrunden är det befogat att Sverige, liksom många andra EU-länder och EU-kommissionen, gör den här pausen och använder de närmsta månaderna till att göra den här översynen, säger han.

Se hela SVT:s sändning från pressträffen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.