Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Elisabeth Marmorstein om vårbudgeten. Foto: SVT

”Tidöpartierna kan lätta på bromsen – men räkna med fortsatt konflikt med oppositionen”

Publicerad
Analys ·

Efter en ekonomisk vargavinter anas ljuset i tunneln tack vare den fallande inflationen. Det gör det möjligt för Tidöpartierna att spendera mer för att möta lågkonjunkturen redan i vårbudgeten.

Men räkna med fortsatt konflikt med oppositionen som kommer att angripa regeringen för att göra för lite.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Elisabeth Svantessons (M) ledstjärna sedan hon tog över som finansminister har varit att inte göra något som spär på inflationen. När den nu faller tillbaka pekas återhållsamheten ut som en viktig förklaring.

– Vi har vågat vara tråkiga i finanspolitiken – för det har varit det enda ansvarsfulla. Och vi ser resultat, sa Ulf Kristersson (M) i sitt tal på Moderaternas Sverigemöte i fredags.

Vårbudget 2024

”Politikens bidrag blygsamt”

Att det största regeringspartiet vill ta åt sig äran för inflationsbekämpningen är givet. Men i realiteten är finanspolitikens bidrag högst blygsamt jämfört med Riksbankens.

Oavsett vad så har den sjunkande inflationen gett Tidöpartierna en möjlighet att lätta på bromsen. 16,8 miljarder är relativt mycket i en vårändringsbudget.

”Inga uppsägningar i vården”

Den största enskilda utgiften är de sex miljarderna till sjukvården. Regionernas ansträngda ekonomi har försämrats sedan i höstas vilket gett oppositionen ytterligare ammunition när de angripit Tidöpartierna för att inte göra tillräckligt för välfärden.

Att det inneburit en press på regeringen blev tydligt när statsministern i TV4 lovade lägga en budget som skulle säkerställa att människor inte sägs upp i vården. Det var ett löfte han snabbt fick förtydliga. Nu heter det att tillskottet ska räcka för att vårdpersonal inte ska sägas upp av konjunkturskäl.

”Hushållen, tillväxten och arbetslinjen”

I övrigt spretar utgifterna som de brukar i en vårändringsbudget. Men i riktlinjerna för den ekonomiska politiken blir det tydligt vad Tidöpartierna vill prioritera.

Utöver att uppfylla Tidöavtalet handlar det om satsningar på hushållen, tillväxten och arbetslinjen där ytterligare jobbskatteavdrag är en bärande byggsten. Men Svantesson pekar också på andra stora behov vilket skulle kunna tala för att skattesänkningarna sparas till valåret. Blir det så lär den moderata hejarklacken gå i taket.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Vårbudget 2024

Mer i ämnet