Vården, flygbranschen och kriminalvården är några av instanserna som får extra tillskott i vårbudgeten. Foto: Samuel Steén/Jonas Ekströmer/Johan Nilsson/TT

Flyg, fängelseplatser och försvar – här är vinnarna i vårbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenteras vårbudgeten, som i år innehåller förslag för ovanligt mycket pengar. Grupperna som regeringen ger extra pengar är bland annat sjukvården, kriminalvården och flygbranschen.

Vårbudgeten är ett sätt att lägga till eller omfördela pengar i budgeten för innevarande år. Det kan till exempel handla om att täcka upp för oförutsedda kostnader inom ett visst politikområde eller en omprioritering på grund av ändrade förutsättningar.

Vissa år gör man knappt några riktade insatser alls men i år innehåller vårbudgeten satsningar för 16,8 miljarder kronor. Dessutom tillkommer 500 miljoner i anslagsökningar som sker automatiskt. Sammanlagt omfattar vårbudgeten 17,3 miljarder kronor.

Vårbudget 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen har kritiserats för att inte stötta regioner och kommuner tillräckligt under lågkonjunkturen. Hör finansminister Elisabeth Svantessons (M) svar. Foto: Makan Rahmati

Vinnarna i årets vårbudget är bland annat regionerna som regeringen ger sex miljarder extra för att stärka upp vården. Kriminalvården får 1,4 miljarder för att bygga ut häkten och fängelser, och flygbranschen får en dryg miljard för att undvika avgiftshöjningar för flygbolagen.

Regeringen ger också extra pengar till bland annat skolan, civilförsvaret och återuppbyggnaden av E6:an i Stenungsund.

Andra grupper eller myndigheter som får extra tillskott är Försvarsmakten, skolan och barnfamiljer med bostadsbidrag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur besvärlig är frågan om sjukhusens ekonomi egentligen för regeringen? SVT:s inrikespolitiska kommentator reder ut vårdsatsningen i budgeten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Satsningar i vårändringsbudgeten

  • 6 miljarder till regionerna
  • 1,4 miljarder till Kriminalvården för fängelser och häkten
  • 1 miljard till flygbranschen för att undvika avgiftsökningar för flygbolagen
  • 1 miljard E6 Stenungsund
  • 650 miljoner förlängt bostadsbidrag för barnfamiljer
  • 500 miljoner till skolan
  • 385 miljoner kronor till satsningar på civilt försvar och cybersäkerhet
  • 300 miljoner till Swedfund för investeringar i Ukraina
  • 300 miljoner till försvaret

Utöver detta finns mindre satsningar på bland annat sommarjobb i kommunerna, klimatklivet och svenskkurs för ukrainska flyktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudget 2024

Mer i ämnet