Foto: TT

Tiggeriet oroar – men få konkreta förslag

Uppdaterad
Publicerad

Det ökande tiggeriet i Sverige oroar riksdagspartierna. Men trots det finns inte särskilt många konkreta förslag när det gäller att hjälpa de som tigger. Flera partier vill däremot se hårdare tag.

Bedrövligt, oroväckande, ovärdigt och ”tecken på en social katastrof”. Det är ord som riksdagspartierna använder för att beskriva tiggeriet i Sverige. I en enkätundersökning som SVT Nyheter har gjort så har vi frågat partierna hur de ser på tiggeriet och vilka åtgärder de föreslår. Samtliga partier beskriver läget som oroande.

– Det är bedrövligt att människor tvingas tigga för sitt uppehälle. Det är inte värdigt, säger Emma Henriksson, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Men vad vill partierna då göra åt situationen? Många nämner hårdare press på de länder där de som tigger kommer ifrån. Flera betonar också EU:s ansvar. Mer konkreta åtgärder för att hjälpa dem som tigger är det relativt glest med.

”Förslagen behöver utvecklas”

Vänsterpartiet vill se en statlig pott som kommuner ska kunna söka stöd från för att ordna platser på härbärgen eller bilplatser där vatten, sanitet och sophämtning är ordnat. Miljöpartiet vill att det ska bli enklare att registreras som arbetssökande och kunna söka arbete.

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson, Christina Höj Larsen, medger att det är ganska ont om förslag när det gäller att hjälpa människor till en hållbar situation med försörjning och så vidare i sina hemländer.

– Här behöver förslagen utvecklas, inte bara hos oss utan generellt, säger hon.

Föreslår myndighetssamarbete

Flera partier trycker på samarbete för att förbättra situationen i hemländerna. Kristdemokraterna sneglar på Köpenhamn och skulle vilja se liknande projekt som införts där, till exempel att hjälpa EU-medborgare i kontakten med sociala myndigheter i hemlandet. Partiet vill också att svenska myndigheter ska kunna hjälpa till exempel rumänska myndigheter att bygga upp fungerande strukturer i landet. Folkpartiet hänvisar till att stötta hjälporganisationer som Röda Korset.

Socialdemokraterna svarar att användningen av EU-medel för att stötta romsk inkludering har ökat, men det finns fortfarande utrymme att göra mer betonar partiet.

SD vill se förbud

Från flera håll kommer krav på hårdare tag mot de människor som tigger på gatorna. Moderaterna vill stärka kommunernas möjligheter att stoppa tillfälliga boplatser. ”Lagar och regler måste gälla lika för alla”, skriver partiet i ett mejl till SVT. Även Kristdemokraterna skriver att olagliga bosättningar inte kan accepteras och vill underlätta för polisen att göra så kallade avhysningar.

Som enda parti vill Sverigedemokraterna förbjuda ”det hitresta tiggeriet” och den som kommit till Sverige för att tigga ska utvisas.

”Genom att införa visumtvång och förbjuda tiggeri för utländska medborgare kan vi bättre lösa problematiken”, skriver partiet i ett mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet