Forskarna i Austin märkte bin som utsatts för glyfosat med färg för att kunna se hur växtskyddsmedlet påverkat deras immunförsvar. Foto: Vivian Abagiu/University of Texas

Tillåtet växtgift orsakar bi-död visar ny studie

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att ogräsmedlet glyfosat försämrar immunförsvaret hos bin. Tidigare har man pekat ut bekämpningsmedlet neonikotinoider som en av orsakerna till det minskade antalet bin. Neonikotinoider har sedan dess blivit förbjudna medan glyfosat får fortsätta att användas.

Glyfosat är en aktiv substans i många bekämpningsmedel och ett vanligt växtskyddsmedel inom jordbruket. Det mest kända märket är Round-up som även används bland privatodlare som vill bli av med sitt ogräs.

Den nya studien vid universitetet i Austin i Texas visar att honungsbin som utsätts för glyfosat blir av med nyttiga bakterier som de behöver för sitt immunförsvar. Bina blir därmed mer känsliga för sjukdomar.

Letat förklaringar

För mer än tio år sedan konstaterades att antalet bin hade minskat dramatiskt, med sämre pollinering som följd. Man har letat efter förklaringar i bekämpningsmedel och virussjukdomar. Växtskyddsmedlet glyfosat pekas nu ut av forskarna i Austin.

– Det är inte hela förklaringen till bi-döden, men det är definitivt något som vi måste ta på allvar eftersom glyfosat används överallt, säger professor Nancy Moran, som lett studien.

EU godkänt

EU:s medlemsländer röstade nyligen för fortsatt användning av glyfosat som växtskyddsmedel i ytterligare fem år. Men varje land måste pröva och ge tillstånd för produkter som innehåller ämnet. I Sverige måste företagen ansöka om förnyat tillstånd efter 2018.

– EU har kraftfullt begränsat användningen av neonikotinoider men glyfosat blev godkänt i fem år till. Vi håller oss till EU:s regler vid vår prövning, säger Markus Ollikainen på Kemikalieinspektionen.

Han arbetar med miljöriskbedömningar och Kemikalieinspektionen ska nu pröva om de tjugotal företag som ansökt om att få sälja produkter med glyfosat uppfyller de krav som ställs.

Påverkan på hälsa och miljö

– Vi ska bedöma hur produkten kan påverka miljön och användarens hälsa. Eftersom växtskyddsmedlet används i jordbruket ska vi även avgöra om det kan finnas restprodukter i livsmedel, säger Markus Ollikainen.

Totalförbud

– Glyfosat borde totalförbjudas, säger biodlaren Lasse Hellander, miljödebattör och eko-odlare.

 – Vi importerar en stor del av våra livsmedel och konstgödsel från länder som använder glyfosat. Vi måste ändra metoderna för odling för att komma ifrån kemikalierna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.