Personerna på bilden deltar i en demonstration för IS i irakiska Mosul, och har ingen direkt koppling till händelserna i artikeln. Foto: TT

Tillslag mot misstänkta IS-finansiärer

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten har slagit till mot flera personer som misstänks ha finansierat IS-verksamhet, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Enligt källor till SVT skedde tillslaget i Stockholmstrakten och rörde grov brottslighet kopplad till svart arbetskraft. Tillslaget ska ha varit stort och välplanerat.

Fyra personer i Stockholmstrakten har anhållits. Tre av personerna är i 30-årsåldern och en är i 50-årsåldern.

Skatte- och bokföringsbrott

Två av personerna är misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

En av personerna är misstänkt för grova bokföringsbrott och medhjälpt till grova skattebrott och grova bokföringsbrott. Den fjärde är misstänkt för medhjälp till grova skattebrott och grova bokföringsbrott.

Två av de misstänkta en 51-årig man och en 34-årig man , har varit inblandade i en större städfirma i Stockholmsområdet. Övriga bolag som de misstänkta är inblandade, rör bland annat flyttbranschen och bilrekonditionering.

Misstänks stödja IS

Åklagaren misstänker att personerna skickat vinsterna från den ekonomiska brottsligheten till Syrien, sannolikt Islamiska staten, enligt källor till Dagens Nyheter.

Ekobrottsmyndigheten vill inte kommentera uppgifterna, men bekräftar i ett pressmeddelande på sin hemsida att
de med stöd av Polismyndigheten har genomfört ett större tillslag för att säkra bevisning i ”en av myndighetens förundersökningar som rör användande av svart arbetskraft samt penningtvätt.”

Man skrivet vidare att brottsligheten omfattar verksamhet i sex bolag där man misstänkter bokföringsbrott. I ett av bolagen finns även misstankar om skattebrott.

SVT har varit i kontakt med två av försvarsadvokaterna, men ingen vill kommentera misstankarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet