Avdelningschefen: ”För oss är rättssäkerheten jätteviktig” Foto: Janerik Henriksson/TT

Tillväxtverket: Vi måste göra återkraven manuellt

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxtverket dröjer med att begära tillbaka mångmiljonbelopp från de cirka 2000 företag som brutit mot reglerna för coronastödet. Myndigheten hävdar att det handlar om rättssäkerhet men saknar samtidigt nödvändiga IT-system för att hantera återkraven.

Över 28 miljarder kronor har betalats ut i stöd för korttidsarbete till företag som har personalen permitterad på deltid. Statistik visar att cirka 2000 företag brutit mot reglerna och inte lämnat in någon avstämning till Tillväxtverket, men bara ett 50-tal återkrav har gjorts på drygt 11 miljoner kronor. Att återkraven dröjer är något som flera experter ser stora risker med.

– För oss är rättssäkerheten jätteviktig så vi har gjort ett mindre antal återkrav för att fastställa att de rutiner vi har verkligen funkar. säger Richard Källstrand, tf avdelningschef myndighetsstöd Tillväxtverket.  

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Ska kräva tillbaka över hundra miljoner 

Som exempel på att regelverket kan missförstås säger han att det finns bolag som sökt stöd på flera olika arbetsställen, men kommit in med en avstämning för hela bolaget.  Men nu ska många återkrav vara på gång. 

– Vi kommer de närmaste veckorna att gå ut med ett tusental återkrav på över hundra miljoner kronor, säger Richard Källstrand, Tillväxtverket. 

Enligt honom gäller de återkraven främst bolag som inte kommit in med någon avstämning, men även företag som gjort aktieutdelningar trots att de haft stöd. Vilka bolag det rör sig om är sekretessbelagt. 

Automatiska system saknas 

Tillväxtverket måste idag göra alla återkrav manuellt. IT-lösningar som ska vara på plats senare i höst kommer att automatisera flera av arbetsmomenten. 

– Det innebär att det kommer att gå mycket snabbare och att varje handläggare kommer kunna handlägga fler återkrav per dag, säger Richard Källstrand, tf avdelningschef myndighetsstöd Tillväxtverket.  

Tillväxtverket har fått in ca 1400 tips om fusk, ofta om anställda som får jobba betydligt mer än vad de ska när de är permitterade på deltid. Men ännu har bara ett 30-tal polisanmälningar gjorts. 

– Vi har ett stort antal ärenden som snart kommer att gå till polisanmälan, men jag har inte kunskap om vad som är fel i vart och ett av de fallen, säger Richard Källstrand. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet