• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Tittare om omklippta Kalle Anka: Vad är detta för trams?

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig efter att SVT Nyheter i dag avslöjade att Disney klipper bort två scener ur den 80 år gamla filmen ”Tomtens verkstad” som visas i SVT varje julafton.

”Va fan håller ni på med låt de vara som de är”. Så låter ett avmejlen i den fräsande och osande skörd som kommit in tillredaktionen – och många tittare tror att det är Sveriges Television som klipptom filmen och riktar därför felaktigt sin ilska mot SVT. Det är i själva verket Disney själva som valt att klippa bort sekvenserna. 

”Vad är detta för trams? Varför ska ni ta bort detta? I såfall kannu ju ta bort alla vita dockor med för då kanske vi tar illa upp! Ingen skakunna förstöra våra traditioner som de med dockan i tomtesverkstad!” skriver tittaren”En arg tjej som älskar julen”.

”Klokt beslut”

Michael iLindome skriver ironiskt att han tycker att SVT har fattat ett klokt beslut. ”Riskenhade annars varit mycket stor att mina barn efter att ha sett jultomtensverkstad, skulle ha gett sig ut på stan, bränt kors och synagoger, piskatsvarta och hängt upp dom i stolpar samt krossat skyltfönster till affärer ägtav judar”.

Och Josefin J skriver: ”Det ska inte varanågra ''svarten'' med i Kalle Anka !  Jättebra!!!!Bara vita renrasiga : )) Snyggt jobbat SvT !!!!!”

Läsaren Magnus undrar däremot om vi kan ge honom numret till en kontaktpersonpå Disney ”där man kan klaga på denna idiotiska idée till bortklippta scener”medan Daniel skriver ”Jag och alla andra vet en sak det är NI ”mediafolk” som skapar rasism med ert skitsnack!!”

Trendar på Twitter

Twitter blev Kalle Anka snabbt en av de trendande rubrikernaoch kommentarerna spretade.

”Så enkelt – Vill vara 2012 istället för 1930.- Disney tar bort fördomsstereotyper fr Kalle Anka”, skrev journalisten och författaren Lena Sundström. 

Bland de många twittrare som rasar mot omklippning finns andra somrasar – mot de som rasar:

”Sluta gnäll! GUD VAD SKÖNT att traditioner inte ALLTID måste följas. Inteens Kalle Anka dör av lite förändring.”

”Är det doldakameran med detta ” klippa bort urfrån Kalle Anka ” ? höj er folket...”

”Disney tar bort scener ur Kalle Ankaoch begåvningsreserven börjar vråla om att man ska kasta ut folk. Sköntresonemang..”

En annan twittrare skriver att hon tidigare reflekterat överatt de numera borttagna segmenten är rasistiska och ytterligare en tycker att de som blir upprörda över att Disney klipper i KalleAnka ”är små att ni inte får sehur filmen slutar!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.