Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sparekonomen Frida Bratt och Roine Vestman, docent i nationalekonomi svara på förstagångsköpares frågor om boräntan och bostadsmarknaden. Foto: SVT

Tittarfrågor: Ska man ha rörlig eller bunden ränta?

Uppdaterad
Publicerad

Vad gäller egentligen nu när styrräntan höjts och hur ska man tänka med bostadsköp? SVT Nyheter bad förstagångsköpare skicka in sina frågor – och nu är expertsvaren här.

– Det är väldigt svårt att tajma upp- eller nedgångar på marknaden, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

I april gav Riksbanken beskedet om en höjning av reporäntan från 0 till 0,25 procent. Räntebeskedet kan påverka bostadsmarknaden, vars stigande priskurva nu ser ut att sjunka.

En återkommande fråga från er tittare var hur man ska tänka kring räntan, ska den vara rörlig eller bunden? 

– Det är den eviga frågan. Historiskt har man förlotat på att välja bundna räntor framför rörliga på grund av det riskpremie som bankerna adderar. I slutändan har valet med ens har privatekonomiska situation att göra. Man ska inte välja en bunden ränta för att man tror att man kan slå finansmarknadens prognoser. Men istället göra sitt val grundat på att man vill försäkra sig mot verkligt höga räntor, säger Roine Vestman, docent i nationalekonomi på Stockholms universitet.

Så, hur ska man tänka som förstagångsköpare? Hör Frida Bratt, sparekonom på Nordnet och Roine Vestman, docent i nationalekonomi på Stockholms universitet, ge sina bästa råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.