Svenska stridsfordon 90 under övningen Aurora 23 Foto: Johan Nilsson/TT

Tjeckien köper svenska stridsfordon för 22 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Tjeckiens försvar kommer köpa 246 svenska Stridsfordon 90 i en ny affär på 22 miljarder.

Beslutet godkändes av Tjeckiens regering i dag.

Tjeckien kommer köpa Stridsfordon 90, CV90, av svenska BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Affären har ett värde på 22 miljarder kronor enligt Försvarets materielverk, FMV.

Avtalet kommer även att omfatta ett mellanstatligt samarbete samt integrering av Tjeckisk industri i tillverkningen av fordonen.

”Vi välkomnar ytterligare en medlem i det framgångsrika CV90 User Group-samarbetet. När flera länder nyttjar och utvecklar ett system tillsammans ger det stora fördelar för alla brukare såsom ökad förmåga, ökad tillgänglighet, ökade möjligheter till operativt samarbete och allt till lägre kostnader”, säger Joakim Wallin, Chef för FMV Exportverksamhet i en skriftlig kommentar.

Tjeckien blir det nionde landet att köpa in Stridsfordon 90. I dagsläget finns fordonet i Danmark, Estland, Finland, Nederländerna, Norge, Slovakien, Sverige och Schweiz. Sverige har också donerat 50 st till Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.