Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Billström om Sveriges Natoansökan: ”Målet är fortfarande Vilnius” Foto: SVT/David Winnerstam

Tobias Billström (M): Ska diskutera Nato med Turkiet inom kort

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade Tobias Billström (M) att han ska träffa sin turkiska motsvarighet redan i veckan för att diskutera Sveriges Natoansökan. Beskedet kom i en intervju med SVT Nyheter. Senare meddelade Turkiet att ett möte ska ske, men inte på torsdag.

När det stod klart att sittande president Erdogan vann valet i Turkiet kontaktade utrikesminister Tobias Billström (M) sin turkiska motsvarighet Mevlüt Cavusoglu för att gratulera.

– Han återkom väldigt snabbt och bekräftade att vi kan höras av och diskutera Nato-frågan, säger han och tillägger att Sverige och Turkiet också har andra bilaterala frågor att diskutera.

Enligt Tobias Billström underlättas Natoprocessen av att valet är över, att man vet att Erdogan sitter kvar och att man vet hur parlamentsförhållandena ser ut.

– Vi vet nu vem vi ska samtala med. Jag ser fram emot att vi kommer kunna växla upp och öka takten, sade utrikesministern till SVT Nyheter.

Han återupprepade målet är att Sverige ska bli Nato-medlem till toppmötet i Vilnius.

Vill inte spekulera kring förhalning

Tobias Billström vill inte spekulera kring huruvida Turkiet medvetet har förhalat ratificeringen av Sveriges ansökan för att kunna använda det som ett slagträ i valrörelsen.

– Vi vet vad vi har att göra från svensk sida: att uppfylla villkoren i det trilaterala memorandum som ingicks i Madrid förra året, säger han och lyfter att den nya terroristlagstiftningen träder i kraft 1 juni.

När den nya lagen träder i kraft, tror du att det kommer komma ett besked från turkisk sida?

– Jag kan inte garantera att det kommer samma dag.

Till en början uppgav Billström att mötet med Cavusoglu skulle äga rum under Natos utrikesministermöte i Oslo på torsdag. Men senare på måndagen meddelade den turkiska regeringen att de inte kommer att skicka någon på den nivån till mötet, men att ett möte med Sverige ska hållas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet