Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unal Cevikös, utrikespolitisk rådgivare i Turkiets oppositionsparti, tror att det kan bli svårt med ett svenskt Nato-medlemskap innan toppmötet i Villnius: ”Krävs tålamod.” Foto: SVT/Marco Nilson

Turkiets opposition tveksamma till svenskt Nato-ja innan toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Toppmötet i Vilnius har ofta nämnts som en önskvärd deadline för när Sverige kan bli medlem i Nato.

Men inte ens med en ny, mer västvänlig, president i Turkiet är det säkert att önskan går i uppfyllelse.

– Det krävs tålamod, säger Unal Cevikös, turkiska oppositionens utrikespolitiska rådgivare till SVT.

Mötet i Vilnius hålls den 11-12 juli 2023 och medlemsländerna förväntas diskutera kriget i Ukraina, bland annat. Det är fortfarande oklart om Sverige kommer delta i mötet, men det har nämnts som ett viktigt datum för Sveriges ansökan.

Turkiet har länge bromsat Sveriges ansökan. Många Nato-förespråkare hoppas på att ett maktskifte kan snabba på processen, då Erdogans utmanare Kemal Kilicdaroglu (CHP) har flaggat för en omlagd utrikespolitik mer vänd mot EU och väst.

Men Kilicdaroglus utrikespolitiska rådgivare Unal Cevikös säger till SVT att det är ont om tid att godkänna medlemskapet innan toppmötet. Dessutom vill man se hur det går med den nya terrorlagstiftningen som Sverige inför i sommar.

– Det har skett stora framsteg sedan förra året. De framstegen visar att Sverige är villiga att svara på Turkiets förväntningar. Vi får se hur lagen kan förändra saker, säger Unal Cevikös, turkiska oppositionens utrikespolitiska rådgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.