Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiets opposition är förenad i ett enda syfte – att avlägsna Erdogan från makten. Se Aras Lindh gå igenom vad som står på spel inför valet. Foto: TT/AP/SVT

Det står på spel i det turkiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 maj går Turkiet till val – och mycket tyder på att president Erdogan står inför sin största utmaning hittills efter 20 år vid makten.

Här är vad som står på spel.

President Recep Tayyip Erdogan utmanas av en samlad opposition som består av sex partier. Flera undersökningar ger hans främsta utmanare, Kemal Kilicdaroglu, en liten ledning i opinionen. Oppositionspolitikern beskrivs som en lågmäld före detta tjänsteman som står i skarp kontrast till den sittande presidenten.

Kilicdaroglu, ledare för det största oppositionspartiet CHP, kritiserar regeringen både för den ekonomiska krisen som landet kämpar mot och för hur jordbävningskatastrofen i februari hanterades.

Valets utgång kan få stor inverkan på Turkiets framtid – och landets relationer med andra länder. Se mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.