Tomas Tobé (M) och Alice Bah Khunke (MP) toppar båda sina partiers listor till EU. Foto: SVT

Tomas Tobé (M): Satsa mer på kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas toppkandidat till EU, Tomas Tobé, vill se mer kärnkraft. Han menar att en för snabb avveckling av kärnkraften riskerar att göra Sverige beroende av brunkol och rysk gas. Miljöpartiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke, håller inte med.

– Sorgligt att Moderaterna vill investera i en energi som avvecklar sig själv, säger hon.

Kärnkraften hamnade i fokus när EU:s klimatpolitik debatterades i torsdagens Morgonstudion. Tomas Tobé (M) och Alice Bah Khunke (MP) toppar båda sina partiers listor till EU, och det var tydligt att deras åsikter gick isär.

– Det vi ser med länder som snabbavvecklar sin kärnkraft är att det blir mer smutsigt brunkol, och man riskerar att bli beroende av rysk gas, säger Tomas Tobé.

EU-valet 2019

Han säger att Moderaterna istället vill se en modern klimatpolitik, som satsar mer på både förnybart och kärnkraft.

– Vi kommer inte att kunna ersätta oljan, brunkolen och gasen, om vi inte också har kärnkraft, säger Tomas Tobé.

”Tar för lång tid”

Alice Bah Khunke säger att hon inte vill se någon bli beroende av rysk gas, men ifrågasätter huruvida kärnkraften är rätt väg att undvika det.

– Det är oerhört dyrt, hur ska ni finansiera kärnkraften? Branschen håller ju på att avveckla den, säger hon.

Hon menar att det svenska överskottet av grön el kommer kunna exporteras och ge jobbtillfällen i Sverige, och att produktionstakten är så pass hög att den täcker upp för vad ett och ett halvt kärnkraftsverk producerar.

– Den moderna framtiden, den förnybara framtiden, den går inte åt kärnkraftens håll. Vi måste få ner utsläppen nu. Kärnkraften tar ju för lång tid. Det tar 20 år, och då tycker jag att det är att lägga ut dimridåer för väljarna, säger Alice Bah Kuhnke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet